Imao sam priliku da probam oba piva pivare "Južni vepar".
Prvi susret je bio sa njihovim pivom "Svarog" i pivo mi je bilo sjajno. Prema mom maglovitom razaznavanju stvari, Svarog je jedna lijepa session-IPA, nešto punijeg ukusa i tijela, sjajno balansirane gorčine. Na to prvo pijenje učinilo mi se da pivo ima hmelj koji bi više odgovarao nekoj mirnoj, kontinentalnoj, "zemljanoj" varijanti hmelja a ne američkim tropsko/voćnim vrstama. Što se mene tiče - ovim pivom bi se podjednako dobro moglo i početi i završiti neko lijepo veče

"Perun" sam probao na promociji u NBG Pivopiji i tom prilikom sam i popričao sa jednim od one dvojice momaka koji vode "Južni vepar". Pošto smo taj razgovor vodili u trenutku kada se popilo sasvim dovoljno za otvoren razgovor (

) rekao sam mu da mi se Svarog više dopao od Peruna (to je valjda i njima bilo jasno). Čovjek je tada rekao da za svoja piva uglavnom koriste sastojke iz zemlje i bliskog okruženja (razumljivo, ništa više nije htio da otkrije). Pretpostavljam da to ide u prilog onog mog utiska o "kontinentalnom" hmelju. Pomenuo je da će za zimsku sezonu kuvati neko tamno pivo - bez daljih detalja...
Perun im je prilično klasičan Pale Ale - nešto sladniji, sa nekim herbalnim mentol notama i prilično suvim završetkom. Na momente me je podsjetilo na Adams' "Ghost Ship", u najboljem smislu.
Meni su oba piva vrlo ozbiljna i mislim da ovi momci rade baš dobar posao.