Infekcije, nuspojave i sve ono što se trudimo da izbegnemo.
#16384 od vartop
26 Jan 2018 14:39
Evo da javim šta je bilo sa ovim pivom.
10.01. U fermentoru bilo 52 l. Pretočio 45 l. Prilikom pretakanja pazio da ne uđu one bele naslage, čim je prvi komadić te naslage ušao u bure za flaširanje, prekinuo istakanje i izvadio taj komadić. Pošto sam unapred pripremio šećer ,8 g/l ,a istočio manje piva ,ispalo je 8,8 g/l.
19.01. Kuvali neki paprikaš, popijeno skoro 2 gajbe, pivo solidno gazirano, jako mlado ali sasvim dobro, izražena aroma cascade(150 g/52 l- dry hop)
25.01. Drug imao imendan, popijeno 2 gajbe, pivo vrlo dobro, pena jaka i dugo se drži u čaši, slatkast ukus karamela, miris cascade. Ni jedna flaša nije penila.
Pošto je ostalo samo par flaša, ostaviću ih negde sa strane, barem još mesec dana, pa ću videti šta će biti sa njima.
@raix:
Vidim da ti je plasticni fermentor. Promeni ga. Lakse je to nego da rizikujes novu infekciju.

novo pivo je u novom fermentoru.
P.S. Kada sam rekao društvu za Banetov savet ,da se pivo mora što pre popiti, krenuli su komentari tipa:
„E to je pametan čovek,.. takve savete treba da slušaš,.. svaka mu je ka Njegoševa,… mogao bi on više puta tako da te savetuje,…“ :lol:
#16399 od CTEBAPA
30 Jan 2018 11:50
Ne bih da otvaram novu temu... Moze li me neko uputiti sta je ovo ?

Slika
Pri flasiranju plivalo po povrsini, samo u sredini bureta. Na ukus malko kiselo pivo ( nadam se da ce se to izgubiti pri karbonizaciji/odlezavanju).
#16400 od civi
30 Jan 2018 12:01
Meni ovoliči na ljuspice od slada, što se kiseline tiče to je pitanje.
Možeš li da definišeš jel kiselina dolazi od slada (tamnih sladova), kvasca (oće kad kvasac brzo i burno odradi) ili nemožeš
#16402 od CTEBAPA
30 Jan 2018 12:25
jos sam mali da bih odredio.... ;) samo sam gucnuo, bil frka i jurnjava
prvi put sam stavljao roasted pa se sve nadam da je od toga...nije klasicno kiselo nego kao da ima i neku ostrinu...jbg nemerem bolje da opisem
mislim da smo super procedili, imamo nekoliko filtera a prakticno je slad u vreci od markizeta pri ukomljavanju...
to sto pliva izgleda kao listici tanko rendane cokolade ( ala sam ga opisao :))

malo je duze stajalo u fermentoru, obicno flasiramo posle tri nedelje, 27 dana
#16406 od Ron Jeremy
30 Jan 2018 13:38
Meni se kiselina nikad nije izgubila, niti smanjila, i sad u podrumu imam par gajbi sa oznakom X koje čekaju na ne znam šta.....