Jedno pivo taman, dva mnogo, tri malo.
#12716 od raix
20 Okt 2016 18:59
SVR je napisao:
raix je napisao:Ako planirate turu od 200 ili 500 litara po kuvanju kako planirate da pokrenete tih 200/500 l sladovine? Na struju ili plin?
Ovi braumaister sistemi tog kapaciteta rade na 400V i 16A. Hocu reci da vam za takav sistem treba i kabal od trafostanice do pivare. Prikljucak novog brojila za kucu kosta oko 1000eura, mislim da je cena bez radova nego samo taksa. A koliko li kosta uvodjenje industrijskog brojila?
Da li ste razmisljali i o prostoru za kuvanje? Mislim da prostorija mora da ima i odredjenu visinu, nisam siguran.

Ne znam za vas ali ja sam ovo 'industrijski napon" 400V dozivljavao kao svetsku zaveru, napon za marsovce, sve dok skoro nisam naisao na neku raspravu...
Napon kod nas je promenjen, zvanicno nemamo vise 220/380 Volti
vec 230/400Volti a uskoro valjda ce ovih 230V preci na 240V kao u staroj raspaloj qrvi juropi .
Znaci cudo od 400Volti je u stvari trofazna struja ....sad sto u Srb nema ni 220Volti a kamoli 230 .... ebiga mokri kablovi :-)

izraz za takav napon sam sahvatao negde u letu. znas i sam da nisam te struke. a do sada se niko nije javio da me demantuje. SVR hvala ti otvorio si mi oči!
#12731 od SVR
20 Okt 2016 23:51
Dumao sam i dumao jos od kad su Zebrew i sad u KASu pominjali 400V i industrijsku struju ????
Sledeci put cu da ti ispricam kako da koristis snagu vetra , i ostalih obnovljivih izvora energije , ali tebe najvise oce vetrovi :D
#13899 od PivskaEdukacija
24 Jan 2017 13:52
Ne znam ni sam koliko ljudi sa kojima sam pricao bi volelo da osnuje pivaru.
Koliko ja vidim i koliko su kolege pominjale u prethodnim post-ovima, jedina opcija je savez pivara (homebrewer-a i onih malo ozbiljnih) ili neki anonimni investitor koji bi samo trazio povrat duga sa kamatom posle neke tri godine. Nema trece.
Velike su pare i zajebavancije u prici da bi se jedan covek (jos neiskusan) sa tim izborio.
#17595 od ZippaYa
01 Okt 2019 15:47
(ok, budim zombi temu - ali realno je uvek aktuelna)

Čitam sve ovo o "prepekama" i zanima me da li neko zna na koju foru poljoprivrednici dobijaju dozvole da prodaju mlečne, mesne, voćne i druge prerađevine? Pri tom nema ih samo na pijacama! Ajde ako su registrovani kao neko PG (poljo gazdinstvo) mogu da skontam da su paušalci i možda da rade neki fito-sanitarni pregled godišnje, ali dosta ljudi prodaje i "tuđih ruku delo" i niko ih ne dira.

Vučem paralelu sa njima na osnovu malih kapaciteta i skromnih ulaganja, a sve to u proizvode prehrambenog tipa. Koji tu HACCP ili neki drugi standard postoji... kvalitet i cena proizvoda im direktno određuju promet i klijentelu.
#17616 od raix
28 Okt 2019 17:33
Boze koliki hot side oxidation . Gledao sam do momenta kad prebacuje kuvanu sladovinu u sud za hladjenje dalje nisam mogao.
#17628 od Stive_O
29 Okt 2019 17:51
Da li neko zna gde bih mogao da pogledam sve regulative i zahteve koji moraju da se ispune za otvaranje male pivare. Pročitao sam temu od početka tako da te stvari znam ali tu dosta informacija fali. Hvala