Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17896 od nikola
29 Maj 2020 01:29
Zdravo ljudi. Nov sam na forumu, a pivo kuvam od novembra. Do sada sam skuvao 10-ak tura (ipa, apa, stout, pilsner), tako da nisam baš sasvim nov u kuvanju, ali ima tu još mnoooogo da se uči.
Imam situaciju, koju sam dobrim delom sam zamrsio.
Sad za vikend sam odlučio da kuvam češki pilsner. Radio sam po receptu svog drugara koji je ovo kuvao pre nekih 3 meseca i pivo mu je ispalo odlično (mada mislim da je mogao i bolje da je imao dužu fermentaciju), pa rekoh da i ja napravim svoju varijantu, uz neke minimalne modifikacije. Ajd da prvo napišem recept, pa onda da opišem u šta sam se "uvalio".

Stil piva : Pilsner
Opis : Češki pils
OG (Original Gravity) : 1059 SG
EBC (European Brewery Convention) : 8
EBU (European Bitterness Units) : 39,5
ABV (Alcohol By Volume) : 5,8%

Sastav
Konačna količina piva: 24l.
Slad :
- 5kg. Pilsner
- 0.6kg Cara Red
Hmelj:
- 35g. Saaz
- 25g. Saaz
- 10g. Saaz
- 10g. Saaz
Kvasac:
– 1 kesica SafLager s-23

Korak 1 : ukomljavanje
- Mash in (18l. vode), temp mesha 45°C - od čega 12 litara Rosa + 6 litara demineralizovana. Podizanje na 52°C
- Kuvanje 20min. na 52°C - 1. pauza i pravljenje prvog dekokta
- Kuvanje 30min. na 63°C - 2. pauza i pravljenje drugog dekokta
- Kuvanje 30min. na 72°
- Ispiranje sa 10 litara vode 74°C (8l Rosa + 2 l demineralizovana)
- Mash out

Korak 2: kuvanje (1h)
- 60min. 35g. Hmelja Saaz
- 40min. 25g. Hmelja Saaz
- 20min. 10g. Hmelja Saaz
- 5min. 10g. Hmelja Saaz
- 5min. 1 čajna kašika Irish Moss (jbg, zaboravio sam da nabavim irsku mahovinu, pa sam radio bez nje)

Korak 3: fermentacija (5-7 dana +24h)
- 20°C temperatura sa povećanjem na 22°C pri kraju

Korak 4: flaširanje
- Najmanje 14 dana na 7°C

To je recept, e sad kreće moja filozofija :) Koga ne mrzi, neka čita...
Napomenuo bih da sam do sada pravio samo jedan pilsner, po nekom jednostavnom receptu. Bio je ok, ali nisam bio sasvim zadovoljan (imao je nekako tanko telo i nisam ga bistrio... osim koliko se sam izbistrio u flašama u frižideru). Zato sam odlučio da se upustim u nešto "egzotičnije".
Sve sam uradio po propisu, čišćenje, dezinfekcija (koristim Oxy pro). Kuvanje sam ispoštovao po receptu (osim za irsku mahovinu koju sam zaboravio da nabavim), ali fermantacija mi se ne dopada (mislim da je kratko 7 dana, pa sve još na 20-22 stepena... ali o tome kasnije). Vrenjača je počela da radi nakon 5-6 sati i sad evo već ušlo u 4. dan, smirio se burni period fermentacije. Šta me prvo brine? U vrenjaču, po nekim preporukama sa drugih sajtova, stavio sam rakiju. Prva tri dana je CO2 koji je izlazi imao pomešan miris fermenta i rakije. Međutim, jutros (4. dan) taj miris blago vuče na pokvarena jaja. Sumnjam da se pivo nekako možda inficiralo (što je najgora moguća varijanta). Rakija je inače bila bela kada sam je sipao, sada je blago žuta :?
Ne znam da li da dižem poklopac i proveravam šta se dešava ili da ništa ne diram.
Znam da su pauze sa pravljenjem dekokta rizične za inficiranje piva, ali sam hteo da probam. Sad, ako sam zeznuo, zenuo sam... biće to prvo pivo koje će mi završiti u kanalizaciji.

Ali, ako ću da se pravim da je sve ok, tj. da se nadam da je tako, imao bih neka pitanja (pa i da nije sve ok, poslužiće znanje za neki naredni put).

Na neki 10. dan, uradio bih dry hopping. Tad ću svakako dizati poklopac, pa ću i videti ima li kakve infekcije. Pošto do sada nisam radio dry hopping, pretpostavljam da je jedini način da se to uradi otvaranjem fermentora. Koliko sam čitao, to ne bi trebalo da bude toliko problematično, jer hmelj hoće ponovo da pobudi kvasac, tako da će se opet fermentor ispuniti sa CO2.
Na 15. dan bih uradio uradio pretakanje u sekundarni fermentor.
Na 16. dan bih uradio cold crash (uz dodavanje 5gr želatina, pošto sam propustio irsku mahovinu... na nekom sajtu sam pročitao da vruć rastvor želatina u kombinaciji sa cold crashom lepo izbistri pivo... mada je što na dno ode i veći deo kvasca).
Na 21. dan, flaširanje (pola u 5L buriće sa slavinom CO2, pola flaše). Ovde me jedino brine deo koji će ići u flaše, jer će bistrenjem ostati jako malo kvasca u pivu i verovatno će treba mnogo više vremena da flaše odstoje da bi se kvasac razmožio i pojeo dekstrozu, tj. gazirao pivo.

Sad, verovatno ovde ima mnogo početničkih grešaka (jer svakako sam još uvek na početku karijere kućnog pivara :D ), pa bi mi neke sugestije, saveti, korekcije... dobrošli. I izvinjavam se na predugom postu, ovo nisam mogao kraće :shock: :D
#17899 od Yvonik
29 Maj 2020 06:45
Није погрешио код количине квасца,јер две кесице иду када је ферментација 10-14 степени,на собној температури на којој је он ферментисао иде једна кесица.
Дешава се тај мирис код појединих врста квасца,ко прави 'weizen' имао је искуства са тим вероватно.
Створио се H2S што се код доње ферментације може десити.
Кад се заврши примарна ферментација ,пребаци у секундарну и нестаће тај мирис,илити смрад полако.
Мада,ето неки савет је да се пилснер ипак ферментише на,температури од 10-14 степени,код собне температуре добије воћну арому а,то више вуче на неки Ејл...
Уздравље и без бриге
#17900 od nikola
29 Maj 2020 10:53
Da, izvinjavam se, zaboravih da napomenem taj deo. Jesu išle dve kesice s23. Na kesici piše da je jedna kesica za do 15l na sobnoj temperaturi, pa da ne bih šokirao kvasac sa toliko šećera u 24l, stavio sam 2 kesice.
E sad, pošto do sada nisam radio pretakanje u sekundar, koliko je problematično aerisanje, koje će se tada neminovno desiti (nemam uslova da to izvedem bez dodira sa vazduhom)? Mada ću se truditi da to bude što manje (čišćenje i sanitacija se podrazumevaju).

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju