Postoji li neki način da mi se što manje kvasca nađe u flašama jer se popriličbo oseti ukus istog, a ima lepog taloga na dnu, to me muči baš, ne koristim sekundar ni cold crash iz primara flaširam ali isti taj primar ne pomeram ni najmanje u toku pretakanja u poszdu za flaširanje
selko014 je napisao:Postoji li neki način da mi se što manje kvasca nađe u flašama jer se popriličbo oseti ukus istog, a ima lepog taloga na dnu, to me muči baš, ne koristim sekundar ni cold crash iz primara flaširam ali isti taj primar ne pomeram ni najmanje u toku pretakanja u poszdu za flaširanje
Pri odlaganju za fermentaciju primar stavljam odmah na barsku stolicu (da bih imao visinu za pretakanje kasnije, bez drmusanja). Sedalo stolice ima blagi nagib ka naslonu a ja okrenem primar tako da niži deo dna bude kontra od slavine, tako i talog ode malo dalje od nje. Tj da slavina bude na najvišem nivou kad gledaš iz "profila".
Posle kad flaširam gledam da primar što manje drmusam dok montiram crevo (kao i tokom fermentacije).
Onda mešam rastopljen šećer za gaziranje sa pivom u sekundarnom - tako mi većina kvasca i ostalog taloga ostane u primaru.
Ako pri kraju pretakanja naginješ primar ka česmi kako bi što manje piva "bacio", onda taj deo ostavi na samom kraju za test flaše koje ćeš otvarati s vremena na vreme da vidiš dokle je pivo stiglo sa CO2 i ukusom.
Imam prilično dobre rezultate sa ovim jednostavnim postupcima - uporedio sam silom prilika sa jednim poznatim holandskim proizvođačem i moje flaše su imale znatno manje taloga.

Nisam do sada petljao sa mahovinom, želatinom, kold krešom (hladnim lomom) - ta iskustva ćeš dobiti od drugih, ja ih znam samo teorijski. Ali eto možeš da ih potražiš po netu.
Što se ukusa tiče, u jednoj turi sam imao izražen kiselkast ukus iako nije bilo taloga gotovo uopšte, pa mislim da je to onda bilo zbog neke greške u pripremi, a ne zbog kvasca. U svakom slučaju - bez par meseci ležanja u flašama, na T oko 18-20 slabo koje mi je bilo baš pitko. I kvasac se osećao u mirisu / ukusu.
Moj skromni doprinos.