Kuvanje samo sa žitaricama.
#3809 od mcalalvera
23 Jan 2015 17:46
Sajt kaže da stavljaju Magnum (Nemačka), Willamette, Centennial, Simcoe (SAD). Kad smo kod Supernove, je l se nekom čini da su je malo sjebali (bar za moj ukus) u zadnje vreme. Kao da ima slabije telo, ako se pravilno izražavam. Totalno drugi trip dok je pijem, u odnosu na pre 2 meseca.
#3815 od Sava
23 Jan 2015 23:16
Pravio sam jednu turu samo Simcoe. Nije Simcoe toliko dominatan u Supernovi po meni... Dosta mi je on jaci u Brki. Ako hoces da osetis samo simcoe, uzmi ono crno od Brewdoga, Black IPA, ne secam se kako se zove.
Ne znam sto toliko forsiraju taj simcoe - ili je onaj u majstoru sto sam kupio los, ili su ga kupili mnogo pa ga sada uvaljuju svuda :)

Inace, supernovu kada sam probao prvi put uopste mi nije ostavila utisak. Sada kada sam pio mi je mnogo bolje, cak bolje od Mikkelera sto su izbacili, tako da verujem da ima tu i zavisnosti od ture i zavisnosti od podloge/situacije kada pijes...
#6856 od renegade_of_funk
22 Okt 2015 13:01
Posle raznih varijacija konačno sam došao do ove dobitne kombinacije. :ziveli:

Update recepta:

Recipe: #55 Centenial Blonde
Brewer: Federlong
Asst Brewer:
Style: Blonde Ale
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 51.18 l
Post Boil Volume: 43.68 l
Batch Size (fermenter): 40.00 l
Bottling Volume: 39.00 l
Estimated OG: 1.047 SG
Estimated Color: 8.8 EBC
Estimated IBU: 24.0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 74.00 %
Est Mash Efficiency: 77.7 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
6.50 kg Pilsner (2 Row) Bel (3.9 EBC) Grain 1 77.4 %
0.80 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) Grain 2 9.5 %
0.50 kg Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 3 6.0 %
0.50 kg Castle Cara Blonde® (19.7 EBC) Grain 4 6.0 %
0.10 kg Acidulated (Weyermann) (3.5 EBC) Grain 5 1.2 %
18.00 g Centennial [8.50 %] - Boil 60.0 min Hop 6 10.2 IBUs
18.00 g Centennial [8.50 %] - Boil 35.0 min Hop 7 8.5 IBUs
20.00 g Cascade [5.70 %] - Boil 15.0 min Hop 8 3.4 IBUs
2.00 tsp Irish Moss (Boil 10.0 mins) Fining 9 -
25.00 g Cascade [5.70 %] - Boil 5.0 min Hop 10 1.9 IBUs
2.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 11 -


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 8.40 kg
----------------------------
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 23.91 l of water at 75.1 C 68.9 C 40 min
Mash Out Heat to 75.6 C over 10 min 75.6 C 10 min

Sparge: Fly sparge with 37.69 l water at 75.6 C
#6857 od Sava
22 Okt 2015 15:43
Lomio sam se da to spremam sledece, a onda sam skontao da mi je to preblago za zimu, pa sam resio da napravim nesto slicno ali jace, neki mlitaviji dubel. Ubacicu Aromu na oko 5% i Amber na 5% umesto CaraBlonda. Nestao mi Minhen pa cu da stavim Abbay isti procenat i belgijski Abbaye kvasac umesto US05. Ostao mi nesto malo i candy, pa cu i to da ubacim, da narokam na 1055 bar. Hmelj cu tako slicno, ne previse, Centennial na kraju da mi bude cvetno/vockasto.

Bas mi se pravi i taj recept kao tvoj, ali posto mi fale kvasac i minhen odustajem definitno ovaj put. Zimi mi prijaju jaca piva, da me onesveste pred spavanje posle mrsne klope :)
#7283 od Shone
11 Nov 2015 19:40
@ Federlong /napisao

0.10 kg Acidulated (Weyermann) (3.5 EBC) Grain 5 1.2 %


Ovih 100g okiseljenog slada teško da će ti išta značiti u ovom pivu.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost