A ništa od toga ne bi bilo da nema glavnog sastojka, vode.
#2901 od Shone
19 Nov 2014 18:24
Molim sve one koji imaju podatke o vodi sa područija Beogradskih opština i naselja da iste postave u ovoj temi, koja za cilj ima centralizaciju tj. prikupljanje podataka na jednom mestu.

Ono što je za nas relevantno su sledeće stavke više puta nabrojane.

Ca - mg/l
Mg - mg/l
Na - mg/l
------------------
SO4 - mg/l
Cl -mg/l
Bikarbonati izraženi kao HCO3 ili CaCO3 obavezno navesti koja je od ove dve varijante.
pH vrednost

Slika

POSTROJENjA ZA PREČIŠĆAVANjE VODE

Voda se prerađuje u 5 postrojenja: Bele vode, Banovo brdo, Bežanija, Makiš i Vinča. Projektovani kapacitet postrojenja za podzemnu vodu je 8060 l/s, a postrojenja za rečnu vodu 3 580 l/s. Na Makišu se nalaze proizvodni pogoni: „Makiš I“ i „Jezero“.

Postrojenja Banovo brdo, Bežanija i deo pogona Bele vode prerađuju podzemnu vodu. Primenjuju se sledeći tehnološki postupci: aeracija, retenzija, filtracija i hlorisanje.

Drugi deo postrojenja Bele vode, Makiš i Vinča prerađuju rečnu vodu. Na proizvodnim postrojenjima Makiš i Jezero primenjuje se savremena tehnologija prerade rečne vode složenijim tehnološkim procesima koji pored bistrenja, peščane filtracije i završne dezinfekcije hlorom, obuhvataju i ozonaciju i filtraciju vode filterima od aktivnog uglja.

KVALITET VODE

Jedno od osnovnih ljudskih prava jeste pravo na zdravu vodu za piće, koja je nezamenljiv uslov opstanka. Zbog toga se u JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ pridaje veliki značaj kontroli kvaliteta vode.

Kontrola kvaliteta vode se vrši prema važećem Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ 42/98), koji je usaglašen sa Direktivama Evropske Unije i Preporukama svetske zdravstvene organizacije. Pravilnikom su definisani uslovi obavljanja kontrole kvaliteta vode u pogledu vrsta analiza, broja uzoraka, mesta i dinamike uzorkovanja.
U Beogradskom vodovodu se kontrola kvaliteta obavlja u dva nivoa. Tokom procesa proizvodnje vode učestalo se kontrolišu parametri koji su od značaja za praćenje efikasnosti prerade vode kroz sve njene faze. Ova kontrola se obavlja u pogonskim laboratorijama koje su opremljene za analize osnovnih fizičko-hemijskih parametara u tri smene.
Drugi nivo kontrole se obavlja u Službi sanitarne kontrole vode. U savremeno opremljenim laboratorijama izvode se fizičko-hemijske, mikrobiološke i biološke analize parametara koji su propisani Pravilnikom. Kontrolom su obuhvaćeni uzorci pijaćih voda sa svih proizvodnih pogona i iz rezervoara beogradskog vodovodnog sistema, sa slavina potrošača, kao i uzorci sirovih voda koje dolaze na preradu.

Voda sa proizvodnih pogona se kontroliše svakodnevno, rezervoari se rade jednom nedeljno, a sa slavina potrošača se radnim danima analizira 20-25 uzoraka dnevno prema određenoj šemi uzorkovanja. Na području grada određeno je oko 180 točećih mesta koja se kontrolišu po dva puta mesečno. Svakodnevno se rade osnovne analize koje obuhvataju oko 20 fizičko-hemijskih i mikrobioloških parametara, a kontrola velikog broja specifičnih parametara obavlja se periodičnim analizama, tako da se na osnovu rezultata analiza ima uvid u kvalitet vode.
Za određivanje ovih parametara koriste se savremene analitičke tehnike i instrumenti, a analize rade iskusni stručnjaci raznih profila koji su dobro obučeni za rad
#3164 od Shone
02 Dec 2014 11:22
Profil vode, svih onih koji se vodom snabdevaju iz rezervoara Pionir. Voda se u taj rezervoar doprema iz dva proizvodna pogona, i tu se meša Makiš i Banovo Brdo. Napomenuću još jednom da je Makiška voda rečna, a voda sa Banovog Brda se dobija iz podzemnih voda.

Merenje urađeno 12.11.2014 god

  Ca - 69.5 ppm
  Mg - 15 ppm
  Na - 8 ppm
  Cl - 16 ppm
  SO4 - 30,3 ppm
  HCO3 - 244 ppm

  pH 7.4
#8865 od raix
18 Jan 2016 13:15
Dobio sam sastav vode koji bi trebalo da je sa moje cesme. Evo maila koji su mi poslali. Trazio sam im i Gvozdje i Mangan cisto usput :) Rezidualni hlor je onaj koji treba prko noci da ispari a sluzi za dezinfekciju.

Poštovani,

Stranka koja se interesuje za kvalitet vode na Palilul okolina Tasmajdana, snabdeva se vodom sa CS Tašmajdan, odnosno prevashodno sa proizvodnog pogona Banovo Brdo. Tražene količine minerala u vodi za piće sa PP Banovo Brdo:

Natrijum 11,5 mg/l
Kalijum 1,3 mg/l
Kalcijum 58,3 mg/l
Magnezijum 14,8 mg/l
Hloridi 30,0 mg/l
Sulfati 49,8 mg/l
Bikarbonati 176,9 mg/l
Gvožđe <0.05 mg/l
Mangan <0.05 mg/l
Rezidual hlora 0.6 mg/l

Srdačan pozdrav.
JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija"
#8867 od dalibor
18 Jan 2016 17:59
@raix, kako si ih kontaktirao, ja sam im davno poslao e-mail, ali nikada nisam dobio odgovor.
Daj neki kontakt.
#8870 od raix
18 Jan 2016 18:57
I ja sam pre godinu dana pokusao pa mi nisu odgovorili. Tada sam samo ljubazno zamolio sa fizicko-hemijski sastav vode. Poslali su mi mail da su prosledili upit nadleznoj sluzbi i to je to, nikada nisu odgovorili.
Prekljuce sam dosao na ideju, listajuci komsijski forum. Poslao sam im mail da mi je jako bitan sastav vode iz zdravstvenih razloga, a vodu koristim za kuvanje i pice.
Napisao sam im u mail koji sastav mi je bitan. Al zaboravih na pH :) Usput sam naveo ulicu u kojoj zivim, cisto radi njihove orijentacije. Odgovorili su mi vec danas.
Eto. Nadam se da ih sada nece zatrpati uputi zdravstvene prirode:)
#8880 od raix
18 Jan 2016 20:07
Na ovaj mail sa sajta info@bvk.rs
Smislio sam još par razloga zbog kojih nam treba sastav.
1. Bavim se akvaristikom moje ribice su jako nežne.
2. Imam problem sa vodom u kotlu za grejanje, već sam menjao ceo kotao.
3. Otvaram biohemijsku laboratoriju, reagensi ne trpe rastvorene soli.
4. Otvaram mikropivaru dobro pivo znači da je i voda dobra.
5. Mojoj ženi skače pritisak kad popije čašu bg cesmovace :)
#8917 od raix
19 Jan 2016 14:32
Mali Bane je napisao:Ja kad sam pitao pitao sam zbog kucnog pivarstva i kroz koji dan su mi odgovorili :D


Napiši koje vrednosti su ti dali i odakle se ti snabdevas sa vodom. Interesuje me da uporedimo vrednosti.
#8918 od dalibor
19 Jan 2016 15:42
Evo i mojih rezultata.
Ja se bavim akvaristikom ako Vas neko iz vodovoda pita. :lol: :lol: :lol:

Tražene fizičko-hemijske karakteristike odnosno sastav jona na lokaciji Zvezdara je prosečno sledeći:

Natrijum 8,5 mg/l
Kalijum 1,1 mg/l
Magnezijum 12,8 mg/l
Kalcijum 69,5 mg/l
Hloridi 24,0 mg/l
Bikarbonati 231,8 mg/l
Sulfati 34,8 mg/l
pH vrednost 7,4

Srdačan pozdrav
JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija"

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju