Kuvanje sa sladnim ekstraktom.
#9327 od CTEBAPA
07 Feb 2016 19:07
Hteo bih da kuvam neku varijantu portera pa ako može neko da pomogne sa receptom.
Nešto ovako sam zamislio:

- stepping: 100gr roasted barley
400gr CaraMunich II
200gr Carafa III
- 1,7kg LME Pilsen (moje pivo) + 1,7kg LME Pilsen ( na kraj kuvanja )
- Magnum 10gr @60min ;
East Kent Goldings 20gr @25min ;
Fuggles 20gr@5min

E sada ja bih da dodam i kafu ali nisam siguran kako to da izvedem. Koliko sam shvatio ako dodam kafu (nisam siguran ni u kom obliku ) u lonac dobiću i neku prateću gorčinu. Da li je kogod dodavao skuvanu kafu pred samo flaširanje ?
Svi saveti doborodošli, hvala svakako.

:pivce:
#9330 od civi
07 Feb 2016 19:55
Mozes da dodas slad caffe, a mozes i tinkturu kafe u fermetor.
Raix je ovo radio koliko ja znam pa mozda on moze da te uputi.
#9331 od taraba
07 Feb 2016 20:36
Meni je Carafa I sasvim dovoljno kafasta u stout-u koji sam radio.
Generalno je koncenzus da se najbolji ukus kafe dobija hladnim steepingom kafe preko noći i dodavanjem kod flaširanja po ukusu.
#9332 od CTEBAPA
07 Feb 2016 20:40
MOlim te objasni mi hladni stepping.... mlevena kafa u hladnu vodu gde odstoji preko noći i onda to dodajem ?
#9334 od taraba
07 Feb 2016 21:17
Upravo tako.

Prosto uputstvo imas ovde
Poenta je izvući iz kafe bez kuvanja svu aromatiku i ukuse jer se kuvanjem izvlači gorčina a ovako ne.
Isti metod moze da se koristi za dodavanje boje u recimo black IPA kad ne želiš ni malo roast ukusa.
#9345 od raix
07 Feb 2016 22:48
Ja sam pravio tinkturu, kafa u par deci votke. Trebalo mu je par meseci da ispegla taj ostriji ukus alkohola koji sam dobio na ovaj nacin.
Ako bih ponovo radio sa kafom, probao bih ovaj cold brew metod.
#9348 od CTEBAPA
07 Feb 2016 22:52
A kakvo je misljenje o samom receptu....
Grešim li gde ? Naravno ovo grešim je pod navodnicima :)
Po kalkulatoru mi daje nešto nizak FG .009. Je li to ok ?
#9352 od raix
08 Feb 2016 00:25
Nikad nisam radio partial mash. Proveri ima li ovaj caramunih II dovoljno diastatske snage da sam sebe konvertuje. Ako nema onda moraš filovati sa još malo pilsa/pale alea. Ovi ostali peceni sladovi nemaju baš skroba za ekstrakciju.
O ovom malo više ima na howtobrew.
Posteri su uvek bolji kad odlaze par meseci zbog pečenog sladova. Sa druge strane hmelj za aromu stajanjem vatru. Tu treba naći pravi odnos. Ne preterati sa sladovima a sačuvati i aromu hmelja. Da već nakon mesec dana bude pitko :)