Kuvanje sa sladnim ekstraktom.
#1205 od Djohusafet
12 Avg 2014 20:25
Za 20 l, 6kg Ekstrakta. Prokuvas vodu, sipas ekstrakt, dodas hmelj koji hoces i kad hoces i koliko hoces (nadjes neki recept), kuvas sat vremena, ohladis sto pre, sipas u fermentor, pospes neki kvasac i cekas dve nedelje, pa onda u flase sa dekstrozom, pa cekas jos dve nedelje. Simple as that.
Ali uradi barem steeping sa nekim svezim sladom, mnogo je bolje..
#1212 od pivkana
13 Avg 2014 12:29
Hvala brate na ovome ali ako bi ti ili neko drugi mogao detaljnije, u skladu sa ovim:

viewtopic.php?f=34&t=27

znaci pored ovog ekstrakta, druge potrebne sirovine...koji hmelj, kvasac (koji se mogu nabaviti kod nas, Majstor za pivo, Moje pivo) koliko, i sam proces ako je neko rad da opise...

Bice korisno svima, narocito onima koji tek ulaze u ovo, a takvih ce verujem biti sve vise...a mislim da bi ekstrakt trebao da bude prvi korak za nove pivare a koliko znam jedini koji moze da se nabavi kod nas je ovaj, ne racunajuci Malteks...
#1216 od Djohusafet
13 Avg 2014 18:17
Evo pokusacu nekako najjednostavnije da ti postavim najjednostavniji recept. Recimo da sve kupujes u Moje pivo, posto kod njih ima da se kupi ekstrakt. Jedino sto ne znam kakvu opremu imas !! (jako bitno) ,ali posto ne pravis slad, pretpostavicu da je najosnovniji, lonac, bure i flase..

Sirovine: Ceski slad ekstrakt x 3,US-05 kvasac,Magnum hmelj (pelet,15 min. 60gr.,5 min. 40 gr),CaraCrystal Jecam(500gr. Steeping 45min. na 70C), Leaf hop Hallertau Hersbrucker(50gr. 60 min.)
6.5% alc.
25 l
Kuvas ukupno 60 minuta. Provri voda, ubacis ekstrakt, ubacis prvi hmelj koji se kuva 60 min. Posle 15 min ubacis Cara jecam. I hmelj i jecam stavljas u gazu, da bi posle izvadio isti i bacio ili sta vec hoces sa njim. Steeping se radi prilikom spravljanja slada, kad pravis all grain pivo, ali moze i ovako samo moras da malo smanjis temperaturu kuvanja. Nadam se da me razumes ? Onda poslednjih 5 minuta stavis preostali hmelj iz recepta. Posle kuvanja brzo hladis, izmeris hidrometrom gustinu, brebacis u bure, ili demizon, ne znam sta imas. Pospes kvasac, zatvoris, stavis fermetor, sipas malo vode ili vodke u isti, zatvoris i ostavis na nekih 20 c (odrzavas koliko god moguce tu temp.) 14 dana, opet izmeris finalnu gustinu, i izmeris procenat alkohola.
U svaku flasu stavis po pola kasicice dekstroze. Sipas pivo iz bureta, i ostavis jos dve nedelje na slicnoj temperaturi. Otvoris i pijes.
#1224 od Shone
14 Avg 2014 13:27
@pivkana

Djohusafet ti je dao dobre instrukcije i to je jedna od mogućih varijanti. Mada po meni postoji mnogo bolja, u koliko umeš da se služiš nekim pivskim programom radi izračunavanja gorčine IBU. Ako tome baš i nisi vičan za sada možemo mi to uraditi umesto tebe. Dakle ja bih umesto 60 minutnog kuvanja proces sveo na 15 min. A ovih 45 min trošenja energije na kuvanje bih posvetio prokuvavanju česmovače i odvajanju suvišnih bikarbonata iz vode. Obzirom da pivo želiš da skuvaš sa dodatkom estrakta, moram da ti skrenem pažnju da je u tom slučaju mnogo bolja varijanta koristiti jako mekanu vodu tipa RO ili kupovne Rosa, Prolom vode. Sladni estrakti u sebi već sadrže minerale u onoj količini i meri koliko je ima u vodi gde se dati estrakt proizvodi.
Dakle imaš dve varijante ili da prokuvaš dobro dvadesetak litara vode koliko ti treba za pivo, pa odvojič nataložene minerale i tu vodu koristiš, ili da koristiš neku kupovnu vodu. Možda bi u obzir došla i kombinovanje ove dve mogućnosti što je po meni bolja varijanta.
Primenom ovakvog vida kuvanja sem već navedenog benefita pivo će imati i bolju penu, obzirom da bi ponovno kuvanje iste sladovine 60 min došlo do još veće razgradnje proteina u njoj, pa pena ne bi bila toliko dobra kao što bi se dobila ovakvim načinom kuvanja. Da se podsetimo estrakti slada se upravo dobijaju dehidracijom sladovine, što znači da je sladovina proces koji ti želiš da uradiš 60 min već prošla, sa jednom značajnom razlikom. U ovom tipu estrakta nema hmelja, pa taj deo moraš nadoknaditi time što ćeš ga dodati. Zato mnogi kućni pivari u svetu ovaj vid kuvanja vole kada je u pitanju pivo tipa IPA i APA u koliko je etrakt dobijen od te vrste slada. Znači ovim procesom, praktično sav hmelj dodaju na 15, 5 ili prilikom gašenja plamena. Tako pivo dobije bogatu hmeljnu aromu, ukus i gorčinu. U koliko sam uspeo makar malo da te zainteresujem, vrlo rado ću se odvojiti vreme da to pivo skuvaš. Ovaj deo koji ti je Djohusafet dao u vezi kuvanja pivskog čaja radi, poboljšanja ukusa i kompleksnosti piva i dalje stoji, znači bilo bi dobro da ga poslušaš. Ne zahteva mnogo muke, taj deo možeš odraditi uporedo sa još nekim delom posla, a pivo će biti sigurno bolje. U slučaju da to uradiš temu ćemo prebaciti u diskusiji foruma o kombinovanoj metodi izrade piva.

P.S: Nemoj kuvati pivo dok sve detaljno ne dogovorimo, postoje još neke instrukcije koje nisu bile pomenute i dotaknute postovima. Mada je sa estraktom teško pogrešiti ipak ti se mogu dogoditi neke stvari koje niko ne želi. Pročitaj postove Sinisesaky-a pa ćeš videti kako se greši u žurbi i želji da se pivo napravi. Bolje je učiti na tuđim greškama nego na svojim. Mnogo je kućnih majstora koji u želji i jurnjavi za što većim brojem tura i danas čine početničke greške.
Po meni je mnogo bolje da kuvaš manje tura, i dobijaš kvalitetna piva, nego da se ponašaš kao kinez koji želi da zatrpa tržište ne kvalitetnom robom.

ROSA

katjoni
Ca - 10
Mg - 0,91
Na - 2.7

anjoni
Cl - 1
SO4 - 5,4
HCO3 - 42,7

pH - 7,2
#1226 od pivkana
14 Avg 2014 14:14
Hvala na odgovorima! na tako nesto sam mislio, sve je razumljivo :)

Nemam iskustva sa pivskim softverom, skoro sam skinuo Brewtarget pa ostaje da se pozabavim s njim...imam osnovnu opremu koju sam uzeo za Starter kit (hmeljeni ekstrakt slada) ali ga jos nisam ''smuckao'', verovatno cu za mesec, dva kad se temperatura malo spusti jer mi je toplo u stanu...to bi bilo moje prvo pivo, a kada to malo osetim planirao sam da se odma bacim na ovaj ekstrakt pa sam mislio da se spremim na vreme...a onda, polako i na All grain...nisam toliko nestrpljiv, znam da bi to bila velika mana u ovom hobiju, idem postepeno, za sad dosta citam itd...

Dakle bacio bi se na kuvanje piva sa ovimj ekstraktom za jedno mesec do dva pa do tad mozemo da pisemo na ovoj temi ako se slazete, (druge detalje, softver, instrukcije koje spominje Shone itd) a ja cu kasnije pisati kako je sve proteklo i ispalo... :D
#1228 od Shone
14 Avg 2014 14:41
ali ga jos nisam ''smuckao'', verovatno cu za mesec, dva kad se temperatura malo spusti jer mi je toplo u stanu

E to je odgovoran majstor, vidim da Sinisasaky ima problem, savet bio 18C kod njega deset dana spoljna temp 24C u fermentoru u toku fermentacije bog te pita.
#1345 od pivkana
23 Avg 2014 18:44
Dva pitanja i vase misljenje...ovaj Starter kit Coopers Real Ale kod Majstora za pivo
http://www.majstorzapivo.com/shop/real- ... arter-set/

se "mucka" sa 1 kg dekstroze, mada se na Coopers sajtu preporucuje Brew Enhancer #1, a to je mesavina 600 gr dekstroze i 400 gr maltodekstrina sto bi trebalo da napravi pivo sa vecom punocom i kvalitetnijom penom u odnosu na ovo samo sa dekstrozom, zato sto maltodekstrin ne fermentira, koliko sam razumeo...ali pretpostavljam da bi to pivo onda imalo manje alkohola pa sam razmisljao o 1kg desktroze i 400 gr maltodekstrina....

Uglavnom palo mi je na pamet da i umesto dekstroze i maltodekstrina roknem onaj Malteksov ekstrakt slada :) sta mislite sta bi ispalo od toga???

Takodje sam citao da kvasac koji dolazi sa ovim starterom nije najboljeg kvaliteta, nije najsveziji itd...tj da bi bilo pametnije kupiti zasebno kvasac pa koji bi po vama bio najbolji za ovaj Kuperov Real Ale?

kako god, nesto ce se smisliti ali pitam za savet jer bih voleo da prvo pivo pa bila i ova "cedevita" ispadne koliko toliko dobro, posto postoje ocekivanja drugara koje vec neko vreme lozim i smaram sa ovim, hehe...a posle nastupamo sa ovim ekstraktom o kom smo pricali pa dace Bog i all grain :D
#1346 od SVR
23 Avg 2014 19:49
Prvo pivo koje sam pravio bio je Coopers ov European Lager.
Nisam uzeo Enhancer, a trebao sam.
Mislim da sam mesao dekstrozu sa Maltexom.
Ne secam se u kom odnosu.
Previse sam ga razredio, dobio sam 2-3 lit vise.
Flasirao, i posle mesec dana prva proba.
Ni na sta nije licilo.
Razocarao sam se, al rekoh ajd kazu min 3 meseca lagerovanje, pa sam tako na kraju i uradio.
Skroz druga prica, posle 3 meseca OK pivo.
U principu sam se razocarao jer je pivo bilo k'o jelen ili neki nas buckuris, ali za prvo kuvanje i upoznavanje ok.
Da ne bi prvo> pa odma all-grain.
U principu ne znam kakvi su drugi kompleti, ali Coopers ne bih nikad pazario ponovo.
Mozda toliku razliku cini Enhancer, ne znam (ali malo verovatno)
ima negde od cega je sastvaljen Enhancer u to vreme sam trazio. Mislim da ima i Dry Extract malt
#1352 od pivkana
24 Avg 2014 09:44
Nadam se da je ovaj Real Ale bolji...a svakako je i odlezavanje bitno...iskreno taj Lager i ne kapiram, kada je to zapravo Ale, ako se ne varam...

Pa ovaj Enhancer 1, koji se preporucuje uz vecinu ovih startera je kao sto sam napisao 600 gr. dekstroza i 400 gr. maltodekstrin, a Enhancer 2, navodno za jos bolji kvalitet piva ima i DME...