Kuvanje samo sa žitaricama.
#7255 od renegade_of_funk
08 Nov 2015 19:31
Recipe: #56 LongSpring IPA
Brewer: renegade_of_funk
Asst Brewer:
Style: American IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 51.18 l
Post Boil Volume: 43.68 l
Batch Size (fermenter): 40.00 l
Bottling Volume: 39.00 l
Estimated OG: 1.064 SG
Estimated Color: 20.8 EBC
Estimated IBU: 70.1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 69.00 %
Est Mash Efficiency: 72.5 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
10.00 kg Pilsner (2 Row) Bel (4.1 EBC) Grain 1 81.6 %
1.00 kg Caramunich I (Weyermann) (115.0 EBC) Grain 2 8.2 %
1.00 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) Grain 3 8.2 %
0.25 kg Acid Malt (5.9 EBC) Grain 4 2.0 %

40.00 g Chinook [9.90 %] - Boil 70.0 min Hop 5 24.1 IBUs
40.00 g Columbus (Tomahawk) [15.80 %] - Boil 70. Hop 6 38.4 IBUs
2.00 tsp Irish Moss (Boil 15.0 mins) Fining 7 -
80.00 g Centennial [8.90 %] - Steep/Whirlpool 10 min Hop 8 7.6 IBUs

2.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 9 -

100.00 g Centennial [8.90 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 10 0.0 IBUs
20.00 g Chinook [13.00 %] - Dry Hop 7.0 Days Hop 11 0.0 IBUs


Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 12.25 kg

Slika

Sad što se tiče ukusa dosta vas odavde je probalo ovo pivo pa raspalite sa kritikama :)
#7267 od pantazzz
10 Nov 2015 19:52
Opet super boja, ako je kao na slici. :) Nisam probao, ali prvom prilikom kada budem isao za BG eto me kod vas
#7273 od Shone
11 Nov 2015 01:54
Pa evo da kažem nešto o pivu koje mi je zaista privuklo pažnju. Nadam se da pričam o onom prvom koje sam probao, obzirom da su bila dva sa istim nazivom samo se stil razilikovao, koliko se sećam.

Što se tiče, sladne strane piva sve je odrađeno dosta korektno, možda je bliže nekom modernom pale ale pivu obzirom na gustinu koju je imalo. Pored te zamerke nedostatak blagog hlebnog ukusa, preciznije kolačića, nije mnogo falio, mada bi zgodno bilo da se na ukusu mogao osetiti. No kako to i nije glavna karakteistika ovog piva, neću se ovde mnogo ni zadržavati. Jedini predlog je malo manje Caramunich slada, uz obavezan dodatak biskvita.

Gorčina piva u skladu sa stilom, ovih 70 IBU se osećaju ali ne preterano, konkretno mislim da nema neprijatne gorčina koja peče i zastaje u grlu. Veoma dobro.

E sad ono što mi se zaista dopalo kod ovog piva, izvaredan ukus hmelja. Prvi put nailazim na pivo koje ima intezivan ukus pomorandže, zaista dobar blend i svaka čast na tome. Ovo pišem krajnje ozbiljno, nikada do sada nisam osetio toliko jak ukus citrusnog voća u ovom slučaju narandžastog, kod domaćih piva, a ni onih koji su prešli dug put do nas ( kupovnih - komercijalnih ). Možda je slučajnost da sam baš ovaj deo mozaika izdvojio, ali tek sada vidim da se tome posvećivala posebna pažnja, izgleda da je trud nagrađen.
Bilo bi lepo da nam malo detaljnije opišeš tehniku koju ste primenili. Napisao si da je rađen Steep/Whirlpool 10 min. Mene prevashodno zanima koja je temperatura slada bila u tom momentu.

Aroma kod ovog piva nije nešto na mene ostavila preterano dobar utisak, često se sreće slično. Blend citrusnog voća negde tamo daleko u sprezi sa klasičnim hmeljnim mirisom. Možda bi bilo korektno reći, da ispijajući ovo pivo, na miris nisam ni mislio. Obzirom da me je svaki gutljaj terao na novi, kako bi ponovo proverio da li je ukus zaista toliko narandžast ili se meni čini. Dakle pošto je miris ili aroma piva jedna od onih komponenti koja učetvuje u finalnom kreiranju ukusa piva, može se zaključiti da je i on delom odgovoran za ono što je men opčinilo. Zato bi ovde u koliko uopšte ima mesta za savet, rekao ne diraj ništa.

Generalan utisak jako dobro pivo, veoma prijatno i pitko. Iako po meni ima grešaka, podvešćemo to sve pod meni svojstven ukus, i primeniti onu staru poslovicu, o ukusima se ne raspravlja. Mada od pamtiveka jedino o tome i raspravljamo.
#7276 od taraba
11 Nov 2015 15:07
Ja sam provalio da mi se caramunich uopste ne svidja u IPA/APA pivima.
Munich običan ili Vienna da podpomogne osnovni slad i jako malo Caraamber/Carared.
Caramunich mi mnogo karamelast - toffy sto bi rekli.

NIsam probao ali planiram pa da uporedim sa sličnim mojim - prevashodno koliko se oseća Caramunich.
#7278 od Shone
11 Nov 2015 19:08
taraba je napisao:Ja sam provalio da mi se caramunich uopste ne svidja u IPA/APA pivima.
Munich običan ili Vienna da podpomogne osnovni slad i jako malo Caraamber/Carared.
Caramunich mi mnogo karamelast - toffy sto bi rekli.

NIsam probao ali planiram pa da uporedim sa sličnim mojim - prevashodno koliko se oseća Caramunich.


Generalno i ja izbegavam kristale i tamnije sladove u tim stilovima. Plafon je 40L i to u malim količinama. Držim se stila koliko god mogu, pa ako nešto nosi naziv India Pale Ale , American Pale Ale, gledam da mu opravdam naziv. Mada su sad napravili vašarište od tog stila.

Slika
Praktično ako kod kuće imaš dovoljno hmelja nikako ne možeš da promašiš, izručiš zamrzivač u lonac i to je to.
#7284 od Mapinguarify
11 Nov 2015 19:44
Mada su sad napravili vašarište od tog stila.

Са овим се слажем. Има милијарду варијација на ИПА пива. Додуше, ja правим разлику између English IPA, American IPA, Session IPA, Double IPA и Black IPA заправо те категорије ми имају каквог, таквог смисла. Остало су експерименти за које је додељивање посебне категорије претерано.

Držim se stila koliko god mogu, pa ako nešto nosi naziv India Pale Ale

И са овим. Додуше, некако ово Pale ми је више у опису APA пива и традиционалнијих IPA. Пошто, као што си малопре констатовао, играње са IPA-ма је отишло предалеко.

Мада што се сладова тиче, капирам да је све у начину и количини и начину на који се додају. Једна од мени омиљених ИПА има и карамелне и кристал сладове.
https://www.brewdog.com/beer/amplified/hardcore-ipa
#7286 od taraba
11 Nov 2015 19:55
Pale u nazivu IPA i APA je od vremena Stouta i Portera i odnosi se na to da je Pale pivo svetlije od Stouta i Portera.
U tom duhu, sve sto nije Stout i Porter je Pale :D
#7288 od Shone
11 Nov 2015 20:07
И са овим. Додуше, некако ово Pale ми је више у опису APA пива и традиционалнијих IPA. Пошто, као што си малопре констатовао, играње са IPA-ма је отишло предалеко.


Kako god svi ovi stilovi u sebi nose skraćenicu IPA, tako da bi bukvalan prevod Black IPA bio Black India Pale Ale Crno Indijsko Svetlo Pivo. Mislim da bi praktičnije i kraće bilo Borussia, a i poreklo mu je bliže nego amerima IPA. Pošto su ovi u Dortmundu pravili pivo, dok je na Američkom tlu baba radila starter tako što žvaće kukukuruz pa pljune u ćup.

Мада што се сладова тиче, капирам да је све у начину и количини и начину на који се додају. Једна од мени омиљених ИПА има и карамелне и кристал сладове.
https://www.brewdog.com/beer/amplified/hardcore-ipa


Naravno da piše, samo nema nigde koje i koliko, ali se po boji piva jasno vidi da se nisu pretrgli.

Dobro, malo smo se našalili, što na tuđ, što na svoj račun. Ono što zapravo želim da kažem, se tiče manje istorije, i toga kako je šta dobilo naziv. Smatram da svetlija piva koja imaju pretenziju da budu piva koja ističu i veličaju hmelj kao sastojak, kako bi onaj ko ih konzumira mogao u njemu i da uživa. Dodatkom tamnih sladova pre svega kristala, gube ono za čim teže. Slad bi trebao da upotpuni, doradi i izbalansira ukus i gorčinu. Ali nikako da dominira. Naravno ako majstor ume i pre svega želi da to uradi. Izuzetaka ima, ali izuzetak ne potvrđuje pravilo. Često nas komercijalne IPE i APE raznih boja znaju zavarati, pa u želji da pogodimo boju dodajemo tamne sladove u većoj meri nego što je zapravo potrebno. Jedan od primera može biti i boja u tamnim jakim Belgijskim pivima koja ne potiče od slada već od šećera. Žao mi je što više nemam Drekavca, Cascadian Dark Ale, teško da bi iko pogodio boju na osnovu ukusa.
#7322 od Sava
13 Nov 2015 20:17
Ja sam pio (i to dosta) ono sto se zove cista IPA i falilo mi je telo za moj ukus. Jos IPA kada ostari malo (a to je skoro uvek slucaju u stranoj flasi) onda ostane malo toga da se covek odusevi.

Sto rece taraba, malo CaraRed ili Amber, malo Minhen i to je to. IBU oko 45-50 i to mi je bombonica. Dobijem miris od hmelja, na prvi gutljaj slatko, a onda gorcina koja osvezi. Pravio sam i sa Crystalom, bilo je odlicno pivo, ali crvene nijanse karamela ipak bolje stoje.

Sada sam pravio jedno sa CaraBlondom i Hallertau Blanc-om (uz malo Centeniala) cisto da dam toj kombinaciji jos jednu sansu (a zelim da mi pivo bude kao neko lepo belo penusavo vince jer je takav hmelj).

Sledeca akcija mi je Cascadian Dark Ale sa cold steep-om. Trebalo bi da mi stigne naredne nedelje Equinox i Polaris, plus riznica hmelja sto imam pa cu tek da smislim nesto...

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost