Higijena je pola zdravlja, a kod piva i više od toga.
#153 od Stole
27 Jun 2014 03:13
Nakon sto sto je oprema ociscenja vreme je da se dezinfikuje pre upotrebe. Samo opremu koja dolazi u kontakt sa sladovinom nakon kuvanja treba dezinfikovati, naime: fermentor, poklopac, gumeni cep, posudu za rehidrataciju/starter kvasca, termometar i svu opremu za pretanje. Flase takodje treba dezinfikovati, ali to moze da saceka drugi dan. Postoje dva jako zgodna nacina za dezinfekciju vase opreme: hemijskim sredstvima i toplotom. Pri koriscenju hemijskih dezinfikatora, rastvor se moze pripremiti u samom fermentoru i sva oprema se moze ubaciti unutra. Dezinfekcija toplotom uveliko zavisi od vrste materijala koji se dezinfikuje.

Hemijska sredstva

Varikina

Najjeftiniji i najdostupniji hemijski dezinfikator a rastvor se pravi sa 4ml na litar vode. Ostavite opremu potopljenu 20 minuta i ocedite. Ispiranje navodno nije potrebno pri ovoj koncentraciji, medjutim mnogi pivari ispiraju sa prokuvanom vodom kako bi izbegli nezeljene hlorne ukuse.

Star San

Star san je kiselinski dezinfikator i razvijien je iskljucivo za namenu dezinfekcije opreme za kucno pivarstvo. Potrebno je samo 30 sekundi kontakta sa opremom i ne zahteva ispiranje. Za razliku od ostalih dezinfikatora koji se ne moraju ispirati, Star San nece dati nikakve nezeljene ukuse pri visim koncentracijama. Preporucena koncentracija je oko 25ml na 20l vode. Rastvor se moze staviti u bocu sa rasprsivacem i koristiti na taj nacin kako bi se dezinfikovala oprema koja je hitno potrebna. Pena koja se tako stvara je jednako efikasna kao potapanje opreme u rastvor. Takodje, upotreba Star Sana nece uticati na odrzivost pene, kao sto se to desava sa deterdzentima, ukoliko njime dezinfikujete case.

Star San je mnogima omiljeni dezinfikator. Rastvor Star Sana ima dug rok trajanja i ostace aktivan i nekoliko dana cak i ako se ostavi u otvorenoj posudi. Cuvajuci rastvor Star Sana u zatvorenoj posudi ce mu jos vise produziti rok trajanja. Da li je rastvor ispravan moze se proceniti po njegovoj bistrini. Sto je rastvor mutniji to ce manje efikasan biti.

Jos jedna napomena u vezi ovog proizvoda: Zato sto je kategorisan kao dezinfikator i sredstvo za ubijanje bakterija, po zakonu, na ambalazi moraju imati upozorenja slicnim pesticidima. Medjutim, nema razloga za brigu, manje je opasan po kozu nego varikina.

Jodofor

Jodofor je rastvor joda unapredjen sa polimernim prenosnicima i vrlo je zgodan za koriscenje. Jedna supena kasika je dovoljna na 20l vode i to je dovoljno da dezinfikuje vasu opremu u roku od 2 minuta. Potapanjem opreme 10 minuta u rastvoru iste koncentracije ce sterilisati opremu do bolnickih standarda. Pri ovoj koncentraciji rastvor ima blago braonkastu boju koju mozete koristiti da proverite da li je rastvor dobar. Ako rastvor pocne da gubi boju on vise ne sadrzi dovoljno joda da bi funkcionisao. Nema potrebe koristiti jodofor u vecim koncentracijama. Pored toga sto cete traciti sredstvo, rizikujete da izlozite vas i vase pivo prekomernim kolicinama joda.

Jodofor ce ostavljati mrlje na plastici nakon dugog izlaganja, ali to je samo kozmeticki problem. Preporucena koncentracija se ne mora ispirati, ali treba dozvoliti opremi da se propisno ocedi. Iako je preporuceno koncentracija daleko ispod granice koju mozemo osetiti u ukusu, neki pivari ipak ispiraju opremu sa malo prokuvane a zatim ohladjene vode kako bi izbegli bilo kakve nezeljene ukuse.

Toplota

Toplota je jedan od retkih nacina kako kucni pivar moze da sterilise neki deo opreme. Zasto biste uopste zeleli da sterilisete nesto? Kucni pivari koji uzgajaju i odrzavaju sopstvene kulture kvasca trebalo bi da sterilisu svoju opremu za uzgoj kako bi izbegli infekciju. Mikroorganizmi umiru ukoliko su izlozeni dovoljno visokim temperaturama dovoljno dugo. I vruc vazduh (rerna) i para (autoklave, ekspres lonci ili masina za sudove) se mogu koristiti za dezinfekciju.

Rerna

Vruc vazduh je manje efikasan nego para zarad dezinfekcije i sterilizacije, ali je ipak mnogi kucni pivari koriste. Najbolje mesto za primenu sterilizacije vrucim vazduhom je vasa rerna. Za sterilizaciju nekog dela opreme pogledajte tabelu ispod za potrebne temperature i vremenske periode.

170C - 60min
160C - 120min
150C - 150min
140C - 180min
121C - 12casova (preko noci)

Pokazana vremena se racunaju od trenutka postignute toplote. Iako ovi vremenski periodi izgledaju suvise dugo, zapamtite da ovaj proces ubija sve mikroorganizme, a ne vecinu kao dezinfekcija. Zarad sterilizacije oprema mora biti otporna na zadatu toplotnu vrednost. Staklo i metal su najbolji kandidati za ovaj vid sterilizacije.

Neki kucni pivari peku svoje boce ovom metodom i tako uvek imaju svezu zalihu cistih sterilnih boca. Otvor boce se moze prekriti parcetom aluminijumske folije pre pecenja kako bi sprecili kontaminaciju tokom hladjenja i cuvanja. Ovako zapakovane, ostace trajno sterilne.

Rec upozoranja: boce napravljene od krecnjackog stakla su mnogo podloznije toplotnim sokovima i pucanju nego one napravljenje od borosilikatnog stakla te bi ih trebalo grejati i hladiti postepeno (oko 3C po minuti). Uvek pretpostavite da su sve vase boce od krecnjackog stakla i da bilo koje staklo na kojem pise Pyrex ili Klimax je od borosilikatnog.

Autoklave, ekspres lonci i masine za pranje sudova

Uglavnom kada govorimo o pari mislimo na upotrebu autoklava ili ekspres lonaca. Ovi uredjaju koriste paru pod pritiskom za sterilizaciju. Zato sto para provodi toplotu efikasnije, vremenski period potreban za ove uredjaje je mnogo kraci nego kada koristite vruc vazduh. Standardno vreme potrebno za sterilizacju opreme je 20 minuta na 125C pod pritiskom od 20psi.

Masine za pranje sudova se mogu koristiti za dezinfekciju vecine vase pivarske opreme, samo morati biti pazljivi da vam se plasticni delovi ne izvitopre. Para tokom ciklusa susenja ce efikasno dezinfikovati sve povrsine. Boce i slicna oprema sa uzanim otvorima bi trebalo unapred da se operu. Ukljucite masinu na pun ciklus bez dodavanja deterdzenata ili sredstva za ispiranje. Sredstva za ispiranje koja se koriste u masinama za pranje vesa ce unistiti odrzivost vase pene u takvim casama. Ukoliko primetite da je vase pivo gazirano medjutim da nema pene, ovo je jedan od verovatnih razloga.

Ciscenje i dezinfekcija boca

Masine za pranje sudova su odlicne za pranje spoljasnjosti boca i toplotnu dezinfekciju, ali nece oprati unutrasnjost efikasno. Ako su vase boce zaprljane ili ubudjale, potopite ih prvo u blag rastvor varikine ili sredstvima na bazi natrijum perkarbonata na dan ili dva kako biste omeksali naslage. I dalje cete morati detaljno da izribate unutrasnjost cetkom kako bi odstranili zaglavljene naslage. Kako bi izbegli potrebu da ribate boce, u buduce ih dobro isperite odmah nakon upotrebe.

Ocistite svu opremu sto pre moguce. Obavezno isperite fermentor, creva i slicno, odmah nakon sto ste zavrsili sa njima. Vrlo je lako da se u trenutku rastrojstva vratite nakon nekog vremena samo da biste nasli kvasac ili sirup kako su se skroz stvrdnuli i da je oprema poprimila fleke. Ukoliko ste kratki sa vremenom, imajte veliki sud pun vode u pripravnosti i samo ubacujte stvari unutra kako bi ih ocistili kasnije.

Mozete koristiti razlicite metode ciscenja i dezinfekcije za razlicite tupove opreme. Vremenom cete odluciti sta najvise odgavara vama i vasoj pivari. Dobra priprema ce uciniti svako kuvanje lakse i manje stresnim.

Izvor: How to Brew - John Palmer
#831 od Goran
17 Jul 2014 00:16
Jedno pitanje. Neke stvari dezinfikijem fajtalicom koja je ranije bila punjena mešavinom hidrogena i Oxyja, danas koristim visokokoncentrovani alkohol i nisam imao problema. Zašto je StarSan toliko popularan pored alkohola i hidrogena?
#833 od Shone
17 Jul 2014 00:38
Napisaću post namenjen samo dezinfekciji. Ukratko sve te varijante koje si opisao su kratkog daha i nemaju produženo dejstvo. Hidrogen imam u koncentraciji koju ne želiš kod kuće, ali njegovo dejstvo je trenutno. Nakon toga tretirana površina je čista i spremna za naseljavanje novih neželjenih mikroorganizama, u koliko to nešto ne uspeš odmah da skloniš van njihovog domašaja . Ista priča je i sa Oxi-em. U suštini to je perkarbonat koji se pravi pomoću hidrogena, pogledaj temu čišćenje. A oksidativna svojstva u potrebnoj meri ima samo ako se dezinfekcija radi na temp. višim od 60 C. Da li je to moguće izvesti prskanjem, pomoću obične prskalice? Alkohol je dobar, ali nemože se takmičiti sa Star Sanom, prevelika koncentracija brzo isparava, pa se opet dešava isto sa tretiranom površinom. Čak je moguće i da pre ispari nego što uspe da pobije gamad. Zato je koncentracija od 70% idealna kada je on u pitanju. Star San ima sve ono što ti treba, na tretiranoj površini nemože opstati nijedan mikro organizam. Jer je on stalno prisutan, sve do onog momenta kada dođe u kontakt sa pivom, na primer u fermentoru. Onda se pH vrednost radnog rastvora Star Sana promeni i on izgubi dezinfekciona svojstva. Tog momenta se desi još jedna stvar, hemijska struktura se menja usled te promene pH vrednosti i ono što je nekada bilo otrov, sada postaje hrana za taj isti kvasac. Ovo su samo neke od prednosti, a trudiću se da u postu budem malo opširniji i precizniji.
#834 od Stole
17 Jul 2014 00:44
Sto se tice hidrogena, on se vise koristi za ciscenje nego za dezinfekciju. Hidrogen ce dezinfikovati povrsine ali daleko manje efikasno nego druga sredstva za dezinfekciju.

Sto se tice alkohola odgovor bi zavisio od toga koliko je zapravo visokokoncentrovan. Ono sto se moze naci kao sredstvo za dezinfekciju je 99% Etanol. Medjuim ovo opet nije toliko efikasno dezinfekciono sredstvo jer za efikasno rastvaranje celijskih membrana alkoholu je potrebna voda. Zato je magicna koncentracija alkohola za valjanu dezinfekciju 70%.

Medjutim cak i kod 70% rastvora opet je pitanje sta se koristi. Komercijalni primeri su 70% izopropil alkohol koji ne bi trebalo da koristimo jer nije dobar za prehrambenu upotrebu (nije food grade). Ako hocemo da koristimo 70% koncentraciju onda bi bilo dobro razblaziti 99% etanol na 70%. Tu vec imamo OK srdstvo za dezinfekciju ali zbog svoje zapaljivosti se izbegava u kucnom pivarstvu. Uzimajuci sve to u obzir, Star San je i dalje bolji jer Star San peni cime dospeva do tesko pristupacnih mesta koja ne bi mozda pokrio obicnom fajalicom. Alkohol takodje isparava dok Star San ostavlja zastitni sloj koji jos neko vreme stiti opremu od kontaminacije.

Edit:

Sad tek videh da smo Shone i ja dali poprilicno slicne odgovore :)
#835 od Goran
17 Jul 2014 00:50
Hvala na odgovorima. Baš su mi pomogli :)

Alkohol koristim uglavnom u ove svrhe. Hoću da otvorim foliju od startera pa naprskam ruke, foliju, spoljni deo tegle, i možda malo unutar samog vrha tegle. Takođe kada hoću da otvorim čep staklenog fermentora da bih ubacio hmelj, pa naprskam po njemu i rukama i sl.. Za je radilo bez problema i to je verovatno upravo zbog toga što ste pominjali da alkohol ima trenutno dejstvo i da brzo nestaje. Nisam ga koristio za neke dugotrajne stvari.

Alkohol koji koristim je etil 70% kupljen u apoteci
#836 od Shone
17 Jul 2014 01:03
Slobodno, sa njime nemoj da se stiskaš, neće mu ništa biti od te količine alkohola. Meni se dešavalo da mi povuče alkohol iz vrenjače u pivo, pa šta etanol. Samo gledaj da je 70% i da malo odstoji posle prskanja, pa onda otvori i uradi šta treba.
#839 od Goran
17 Jul 2014 01:45
Ako su ove primene OK, za šta bi mi onda trebao StarSan? Oxy koristim za pranje flaša (potapanjem i čekanjem) kao i fermentora. Stim što stakleni fermentor ne potapam ceo. već napunim neku količinu pa vrtim u krug da tečnost prođe svuda i tako u nekoliko navrata pre punjenja sladovinom. Menzura, hidromer, creva, čep, vrenjača isto stoje natopljeni u oxiju dosta dugo pre upotrebe. oxi sipam u vodu ~45C
#841 od Stole
17 Jul 2014 01:48
Dotakosmo se toga par puta. Oxy u sustini ne bi trebalo da se koristi kao sredstvo za dezinfekciju vec samo za ciscenje. Pitanje je efikasnosti. Ali faktori kao sto su ekonomicnost, mogucnost koriscenja istog rastvora vise puta, nema potrebe za ispiranjem su ono sto stvarno izdvoji Star San od Oxy-a
#843 od Goran
17 Jul 2014 01:52
ne razumem šta znači samo za čišćenje? Natočiš flašu oxijem i onda trljaš sa četkom? A posle toga potapaš u starsan?
#846 od Stole
17 Jul 2014 02:06
Za najefikasnije rezultate, da. Odnosno odradim flase vinatorom sa Star Sanom.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost