Higijena je pola zdravlja, a kod piva i više od toga.
#143 od Stole
26 Jun 2014 23:43
Ne postoji stvar u kucnom pivarstvu na koju treba obratiti vise paznje nego na higijenu. Mozete imati vrhunski recept sa najboljim i najsvezijim sastojcima ali ukoliko zanemarite higijenu, pivo ce ispasti lose. Bitno je zapamtiti da sva oprema koju cete koristiti mora biti cista, dok samo ona oprema koja dolazi u kontakt sa sladovinom nakom kuvanja mora biti i dezinfikovana. Ovde ce biti opisani nacini kako da ocistite svoju opremu dok ce dezinfekcija biti pokrivena u drugoj temi.

Ciscenje je proces odstrnjivanja sve prljavstine sa neke povrsine, time uklanjajuci sva mesta gde se mogu nakupljati bakterije. ciscenje se obicno radi deterdzentom i fizickim radom. Ni jedno dezinfekciono sredstvo koje koriste kucni pivari je sposobno da eliminise sve bakterijske spore i viruse. Vecina hemijskih sredstava za kucno pivarstvo ce ocistiti i dezinfikovati povrsine ali ih nece sterilisati. Medjutim, sterilizacija nije neophodna. Umesto da brinete o sterilnosti, mozete biti sasvim zadovoljni ukoliko redovno smanjujete kontaminante na zanemarljive nivoe.

Ciscenje plastike

Postoji tri razlicite vrste plastike sa kojom cete se susretati i koje treba ocistiti: neprozirne bele polipropilenske, cvrste prozirne polikarbonatne i meka vinilna creva. Polipropilenska ce se cesto nazivati i "plastika pogodna za hranu" ("food grade plastic"), iako su zapravo sve tri vrste plastike takve. Polipropileni se koriste za pomagala, fermentore i spojnice. Polikarbonati se koriste za cevi za pretakanje i merne posude. Vinil creva se koriste za pretakanja i slicno.

Glavnu stvar koju treba da imate na umu kada cistite plastiku jeste da ona moze da upija mirise i poprima fleke od sredstava za ciscenje koje koristite. Deterdzent za posudje vam je najbolji prijatelj za glavno ciscenje, ali treba izbegavati one sa mirisima. Varikina je dobra za teza ciscenja, medjutim miris moze da se zadrzi a varikina takodje moze da "zamuti" vinilska creva. Sredstva za ciscenje na bazi perkarbonata su jako dobri za ciscenje plastike jer za razliku od varikine nemaju miris i ne "zamucuju" creva.

Masine za pranje sudova su zgodan nacin sa ciscenje plastike ukoliko voda moze da dopre unutar posude, Medjutim, toplota moze da izvitoperi polikarbonatnu plastiku.

Ciscenje stakla

Staklo je izrazito dobro jer je inertno na sva sredstva sa kojem bi ga cistili. Dakle najobicniji deterdzent bez irisa ce biti sasvim OK. Medjutim, pored opasnosti od razbijanja, dodatna stvar na koju treba obratiti paznju su tvrdoglave naslage kamenca ukoliko koristite varikinu a pritom imate tvrdu vodu. Sto se tice ciscenja vasih staklenih flasa i balona, trebalo bi da koristite cetke kako biste efikasno ocistili unutrasnjost.

Ciscenje bakra

Za redovno ciscenje bakra i drugih metala, sredstva za ciscenje na bazi perkarbonata su najbolji izbor. Za teze slucajeve oksidiranja, sircetna kiselina je vrlo efikasna, posebno ako je vruca. Sircetna kiselina je dostupna u svim prodavnicama kao 5% alkoholno sirce. Bitno je da se koristi alkoholno sirce a ne vinsko ili jabukovo jer one mogu da sadrze u sebi kulture bakterije, a to nikako ne zelite u pivu.

Pivari koji koriste potapajuce izmenjivace toplote (immersion chillers) se uvek iznenade kako im se isti sjaji kada ga izvade iz sladovine. Ako se izmenjivac toplote nije sjajio pre nego sto ste ga stavili u sladovinu, sta mislite gde je sva ta prljavstina otisla? Aham, u vase pivo. Ciscenjem bakarnih cevi sircetnom kiselimo pre svakog koriscenja i ispiranjem vodom odmah nakon, bakar ce ostati cist bez truke oksidacije ili sladovine na koje bi bakterije mogle da se zakace. Ciscenje bakra sircetom bi trebalo da bude neophodno samo ponekad.

Najbolji dezinfikator za izmenjivace toplote sa suprotnim tokom (Counterflow Chillers, CFC) je Star San. On je kiseo i moze se koristiti i za ciscenje bakra i za njegovu dezinfekciju. Rastvor Star Sana bi trebalo ostaviti u CFC u preko noci kako bi dobro natopio unutrasnjost.

Ciscenje i dezinfekcija bakra varikinom nije preporucljivo. Hlorovi u varikine ce izazvati oksidaciju i potamnjivanje bakra i mesinga. Ako oksidi doju u kontakt sa blago kiselom sladovine, oksidi ce se brzo rastvoriti, i na kraju izloziti kvasce nezdravim nivoima bakra tokom fermentacije.

Ciscenje mesinga

Pivari koji koriste mesingane spojnice u svojoj opremisu ponekad zabrinuti zbog prisustva olova u leguri mesinga. Potapanjem mesinganih delova 15 minuta u rastvoru od 2/3 alkoholnog sircega i 1/3 vodonik perokisada (standardni 3% rastvor) na sobnoj temperaturi cete otkloniti povrsinski sloj boje i olova sa njih. Nakon takvog ciscenja mesing bi trebalo da bude puterasto zute boje. Ukoliko rastvor u kojem potapate mesing pozeleni onda ste predugo drzali mesing unutra i bakar iz mesinga je poceo da se rastvara. Rastvor je u tom slucaju zagadjen i delove bi trebalo cistiti u svezem rastvoru.

Ciscenje nerdjajuceg celika i aluminijuma

Za redovna ciscenja nerdjajuceg celika i aluminijuma, blagi deterdzenti ili sredstva na bazi perkarbonata su najbolja. Varikinu bi trebalo izbegavati jer visoke pH vrednosti rastvora varikine ce izazvati rdjanje kod aluminijuma a u manjoj meri i kod nerdjajuceg celika. Nemojte cistiti aluminijum do sijanja ili da koristite varikinu da cistite unutrasnjost kazana za kuvanje jer ce ovo skinuti povrsinski zastitni sloj i prouzrokovace metalni ukus u pivu. Ovakav primetni nivo aluminijuma nije opasan. U jednoj tableti Ranisana ima vise aluinijuma nego sto se moze naci u sarzi piva kuvanoj u aluminijumskom loncu.

Sredstva za ciscenje na bazi oksalne kiseline su dostupni u prodavnicama i vrlo su efkiasni u ciscenju tvrdogoavih mrlja, naslaga i rdje sa nerdjajuceg celika. Oni su takodje dobri i za bakar. Ova sredstva koristite iskljucivo po upustvu proizvodjaca i temeljno isperite vodom nakon ciscenja.

Izvor: How to Brew - John Palmer
#326 od Shone
03 Jul 2014 18:54
SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE


Posle uvoda o čišćenju koje je postavio Stole ostalo je još da pomene one najpopularnije I neke koji to nisu ali mogu poslužiti u te svrhe. Pre svega moram dodati još neke stvari, sredstvo za čišćenje u kućnom pivarstvu pre svega mora imati svojstvo sapunifikacije biomase tj. tvari kao što su proteini, šećeri I ostale suve materije koje su organskog porekala. Dakle nije nam potrebno da takvo sredstvo uklanja fleke od sintetičkog motornog ulja.
Neke delove opreme u kućnom pivarstvu, je lako oprati jer su pristupačne I moguće ih je očistiti četkom I sunđerom uz blagi deterdžent. Problem nastaje kada trebamo očistiti, stvari poput staklenog fermentora, demižona Ili flaše u koju pivo točimo. Šta se može koristiti:

Deterdženti bilo da su namenjeni za pranje sudova ili veša. Potrebno je da ispunjavaju određene uslove, pored onog gore navedenog, sredstvo nesme ostavljati miris, niti bilo kakve tragove. Što nije slučaj sa većinom. Za ovih nekoliko godina koliko se bavim ovim hobijem I istražujem uspeo sam da pronađem samo jedan koji ispunjava taj uslov.

Slika

Nežno i temeljno uklanja ostatke mleka, sokova, i ostataka hrane sa bebi posudja kao što su flašice za bebe, pribor, glodalice, igračke koje mogu da se peru.

Blaga i antialergijska formula, lako se ispira i apsolutno je bezopasna za bebe.

U sebi sadrži anjonske I nejonske tenzid I mlečnu kiselinu.


Poslednju turu flaša prao sam upravo sa ovim razblaženim sredstvom, u koju sam dodao malu količinu čistog alkoholnog sirćeta.

1. Natrijum bikarbonat, soda-bikarbona ili natrijum hidrogen karbonat (NaHCO3) je beli prah koji je slabo rastvorljiv u vodi, ali veoma dobro rastvara naslage, njegovo dejstvo takođe možete pojačati dodatkom sirćetne kiseline ili zagrevanjem.

Slika

2. Natrijum karbonat (Na2CO3), često pogrešno nazvan soda je so natrijuma i ugljične kiseline (H2CO3). Kao dodatak prehrambenim namirnicama nosi oznaku E500. Koriste ga vinari za čišćenje drvenih buradi prilikom pojave buđi I plesni, pranje se obavlja sa 10% rastvorom natrijum karbonata.

Slika

Natrijum karbonat se može napraviti I kod kuće( pravi se u rerni peći 1kg sode bikarbone na najvišoj temperaturi,soda bikarbona prilikom pečenja na višim temperaturama otpušta po jedan molekul CO2 I H2O. Iskreno mislim da je to bacanje vremena I para obzirom da ga možete naću u poljoprivrednim apotekama za 100 dinara 1kg.

3. Natrijum perkarbonat (2 Na2CO3 · 3 H2O2) je spoj (adukt) koji nastaje dodavanjem vodonik peroksida H2O2 ( hidrogen ) u natrijum karbonat (Na2CO3). Na ovom sredstvu ćemo se zaustaviti. Dva najkorištenija sredstva u kućnom pivarstvu biju bitku za prevlast I tržište. Oba sredstva u sebi kao bazu imaju natrijum perkarbonat.

Prvi na listi je PBW - Five Stara


SlikaOmiljeno sredstvo svih homebrewer-a na zapadu, u evropi ga ima, a nadam se da će krenuti Srbiju putem svog rođaka Star Sana.

U sebi sadrži:

- (sodium) natrijum perkarbonat
- (sodium) natrijum metasilikat


Koristi se u dozama od 15gr na 3.8 litara vode.

Ovde nije potrebno biti toliko precizan, I sredstvo treba kao I svako drugo dozirati u zavisnosti od zaprljanosti fermentora ili flaše...Što se tiče primedbi na ovo sredstvo po stranim forumima uglavnom se sve svodi na to, da nije svemogući I da mu u procesu sapunifikacije nedostaju fosfati I enzimi.

OXI – CLINERI:

Slika

U sebi sadrži;

- veći deo natrijm perkarbonta da li je 100% čist nisam siguranKod nas je svojevremeno bio aktivan jedan sajt, gde sa navodno mogao naću u toj koncentraciji. Ali se do proizvoda nije moglo doći. Ovako je pisalo;

U okviru našeg programa Eko-Pranja mi predlažemo ekološko sredstvo za odstranjivanje
mrlja i belilo Eko-Fleka.
Sastav Eko-Fleke je 100% natrijum perkarbonat sa aktivnim kiseonikom. U dodiru savodom aktivni kiseonik se oslobadja, I na oksidativni način se vezuje prvenstveno za organske mrlje, tako da ih razrušava, ili ih u tolikoj meri izmenjuje, da se posle lako rastvore. Efikasno odstranjuje mrlje od raznih voća (maline, kupine, itd), krvi, trave, kafe, crnog vina, i sl. Prilkom pranja belog veša služi kao belilo, ali ne izbledjuje ni šareno rublje. Odlično sredstvo za dezinfekciju na primer kod posteljine, donjeg veša i pelene.
Kemijski se deli na originalne sastojke: sodu, vodu i aktivni kiseonik,što znači da rastvoren u ekološkom smislu uopšte ne zagadjuje okolinu
.

Ovo je jedan od preparata, koji se najčešće koristi kao zamena. Stvari su jasne u pitanju je samo cena proizvoda. Dok je efikasnost po mom skromnom mišljenju, ista u odnosu na PBW, zato što postoji način da se ovakvo sredstvo dodatno poboljša. I jedno I drugo sredstvo nemaju miris, tako da sa te strane ispunjavaju uslove korišćenja.

Sledeći na listi iza klasčnog OXI sredstva je OXI-koji služi kao pojačivač praška za pranja veša.

Slika
Slika

Kod nas se mogu naći zamene ima ih nekoliko, ovaj prvi nisam koristio, ali ću ga sigurno testirati.. Dobra strana je što pored perkarbonata, poseduje I enzime I jednu supstancu koju u sebi sadrži Star San DODECYLBENZENESULFONATE. loša treba naći proizvod bez mirisa. Mislim da sam u DM prodavnici baš na ovoj kutiji pročitao da je bez mirisa.

Slika

Evo zbog čega je meni interesantan ovaj proizvod sastav:

• SODIUM CARBONATE
• SODIUM CARBONATE PEROXIDE
• SODIUM SULFATE
• TAED
• SODIUM SILICATE
• SODIUM DODECYLBENZENESULFONATE
• 2,2'-Stilbenedisulfonic acid, 4,4'-bis((4-anilino-6-bis(2-hydroxyethyl)amino-s-triazin-2-yl); amino)
-, disodium salt
• LAURAMIDE MEA
• SODIUM TOLUENESULFONATE
• DISODIUM DISTYRYLBIPHENYL DISULFONATE
• Subtilisin
• Enzyme (Amylase, Lipase, Protease)

link proizvođača:http://www.dm.de/linkableblob/de_homepage/20808/data/power_weiss750g_dm_an90-data.pdf?v=1302948808000

Ono što jesam koristio, je OXI firme Yuco - OX SUPERWHITE

Slika

R.br Hemijski naziv sirovine ili trgovačko ime: CAS broj INCI/naziv iz farmakopeje:

1 Natrijum perkarbonat 15630-89-4 Natrijum perkarbonat
2 Natrijum sulfat 7757-82-6 Natrijum sulfat
3 Natrijum tripolifosfat 7758-29-4 Natrijum tripolifosfat
4 Etoksilovani alkohol 68131-39-5 PEG-7 oxo C13-15 fatty alcohol
5 Optički belioc
6 T.A.E.D. 10543-57-4 Tetracethyletylenediamine

http://www.yuco.rs/general.php?id=85Želim svima da skrenem pažnju je da prilikom odabira ovakvih proizvoda, strogo vode računa o sastavu. Neretko ovakvi preparati u sebi mogu sadržati hlor. Na ovom preparatu piše optički belioc, ali je kolona u kojoj treba da stoji vrsta, tj aktivna supstanca koja proces vrši prazna.
To ulogu može imati perkarbonat, ali može I hlor. Za svaki slučaj izbegavajte dodatak kiseline.

Upozorenje;

NIKAKO NE MEŠATI PROIZVODE, KOJI U SEBI SADRŽE HLOR SA SREDSTVIMA KOJI SU NA BAZI KISELINE. MEŠANJEM SE DOBIJA ISPARLJIVI OTROVAN GAS, U NAJBOLJEM SLUČAJU MOŽETE ZAVRŠITI U BOLNICI, NAJGORI NE SMEM NI DA ZAMISLIM.

Potreba za čišćenjem u kućnom pivarstvu je velika, veći deo vremena će te sigurno potrošiti na to jer se izrada piva uglavnom na to i svodi. Ovo za sobom povlači veliki utrošak sredstava za čišćenje.
Da bi se to vreme skratilo i pojednostavilo ( HomeBreweri ) kućni pivari, su u stalnoj potrezi za još efikasnijim sredstvom.
Mnogi pokušavaju da sredstva koja su cenom pristupačna, poboljšaju raznim dodacima jedan od tih sredstava je i TSP ( trisodium phosphate cleaner ) trinatrijum fosfat. Čijim ubacivanjem u OXI pojačavaju njegovo dejstvo.
Na ovom klipu možete videti jedan od takvih predloga, sa jednom značajnom razlikom. Koliko shvatam čovek tvrdi da proizvod iako u svom nazivu nosi naziv TSP, u njemu nema fosfata, već je glavna aktivna supstanca (sodium) natrium metasilikat, u vodi jako topiva supstanca i ima osobinu da napravi staklastu emulziju, pa se takav rastvor naziva staklenom vodom. Ta supstanca se nalazi u PBW – u, ali Oxi - clin je ne sadrži.

Home Brew Tip in Under 5 MinNa kraju jedan mali dodatak kada su ova sredstva u pitanju, spektar proizvoda na bazi OXI-a je širok, mnogi u svom sastavu imaju razne supstance, tako da je moja apsolutna preporuka, ispirati dobro vodom posle svakog tretmana. Čak i ako je u pitanju preparat koji je 100% perkarbonat, istina je da on nije škodljiv i da se prilikom dejstva razlaže na natrijum, vodu i kiseonik, supstance koje su nama neophodne za život, ali preveliki zaostatak, može dovesti do neželjenih ukusa drage nam tečnosti. Na primer aktivni kiseonik može, naročito loše uticati na piva koja su jako hmeljana. Hmelj je osetljiv na kiseonik i jako brzo oksidira. Stoga se može desiti da se miris citrusa pretvori u miris, znojavih čarapa, trulog voća ili gvožđa ( ne grožđa ). Natrijum takođe ima svoj gornji prag tolerancije. Ovde pomalo ulazimo u ćor - sokak jer će mnogi reći da je npr. kvascu potreban kiseonik, pa iako ga zaostane, eto nama aeracije bez bušilice. Ali stvari se uvek ne odvijaju onako kako bi mi želeli, treba biti oprezan jer se pre svega radi o vama i vašem pivu.
4.Natrijum hidroksid (NaOH) Kaustična soda


4.Natrujum hipohlorit (Varikina) NaOCl
#1666 od moses
07 Sep 2014 13:34
Da li si probao ovaj dm-ov preparat?Kako ga koristiš i kakvi su utisci?Naravno ako si probao :laganica:

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju