Lonci, fermentori, merni instrumenti i ostala oprema.
#541 od Shone
09 Jul 2014 02:47
Slika

Da bi ste se bavili kućnim pivarstvom, neophodna vam je bazična oprema. Ona nemora da bude skupa I specijalizovana, pivo se može napraviti uz pomoć većine stvari koje imate kod kuće. Obzirom da sada imamo mogućnosti da nabavimo tj. kupimo te osnovne, ja ću predstaviti samo ono što smatram nekom osnovom, a vama ću ostaviti izbor. Da li će te te stvari nabaviti, ili ćete se snalaziti sa onim što već imate.

  1. Lonac za kuvanje
  2. Primarni fermentor
  3. Kuvarsku kašiku, lopaticu
  4. Pivarska torba za kuvanje
  5. Vaga
  6. Vrenjača
  7. Čep sa rupom za vrenjaču
  8. Hidrometar
  9. Termometar
  10. Plastično, silikonsko crevo
  11. Sifon za pretakanje
  12. Kanta za flaširanje
  13. Flaše
  14. Krunski zatvarač
  15. Nekoliko kućnih pomagala, mali lonac, merice, levak, cediljka, sredstvo za čišćenje I sredstvo za dezinfekciju.


Lonac za kuvanje

Slika

Za nekog ko je početnik u kućnom pivarstvu, lonac za kuvanje može biti od bilo kog materijala. Emajlirani ili aluminijumski završiće posao, ali ti materijali su porozivni i skloni oštećenjima.
Naročito kada se radi o aluminijumu, koji može presudno uticati na loš ukus piva. Siguran sam da će vam se ovaj hobi dopasti i da ćete vrlo brzo poželeti nešto trajnije. Inox tj. prohromski lonac je u tom slučaju neobilazno rešenje. Za onog kome je u planu da pivo radi od estrakta lonac od 20L je sasvim dovoljan, ali to je samo plan. Kada se mašta raspali, a prvo pivo poteče venama, eto vas u novim planovima I receptima u kojima je glavni sastojak zrno slada. Za to će vam biti potreban lonac od 25 do 30L.

Primarni fermentor

Slika

Slika

Za primarni fermentor možete koristiti, nekoliko stvari. Kantu, bure ili stakleni sud najčešće se radi o demižonu ili balonu. Čemu služi primarni fermentor, u njemu se vrši prva faza fermentacije. Dakle nakon kuvanja sladovine u loncu, tečnost bez taloga prebacujete u fermentor, ubacujete kvasac i čekate da on završi ostatak posla ( verujte ovo je najteži deo ). Ovde naročito morate voditi računa o veličini posude jer od nje direktno zavisi koliko ćete piva na kraju flaširati. Idealno bi bilo da posuda ima zapreminu od 30L, znači šezdeset flaša piva. Nije tako, u koliko fermentor ima ovu zapreminu, nadajte se flaširanju 19L piva. Ovo zapravo nije gubitak, mada taj termin u pivarstvu postoji I on bi trebao da bude u nekim okvirima od 8 – 20%. Najčešće se radi o tečnosti koju upije hmelj, kvasac I koju usputno prolijete. Ali ovde se ne radi samo o tome, fermentor se nikada ne puni do vrha uvek se ostavlja prostor za slučaj burne fermetacije u kojoj može doći do prelivanja kvasca sa pivom iz fermentora.
Svakako I ovde morate voditi računa o materijalu, u slučaju da se radi o plasticiona mora biti food-grade, tj materijal od koga je napravljena nesme uticati na kvalitet, ukus Ispravnost piva koje pravite. Staklo I inox ispunjavaju navedene zahteve.

Slika

Slika

Kuvarska kašika, lopatica

Slika
Slika


Kada je reč o ovom delu opreme, gledajte da bude sa dužom drškom. Dužina bi trebala da bude u rasponu od 45 do 60cm. Ona vam je neophodna da bi njome mogli da promešate sladovinu, Koristićete je I kao pomagalo za druge stvari, ali joj je namena uglavnom takva. Postoje dve vrste jedna koja izgledom podseća na veliku kašiku I druga poput vesla sa rupama, radi lakšeg mešanja sladovine kada se pivo spravlja od zrna slada. Ništa posebno potrebno je da uvek bude čista.

Pivarska torba

Slika

Ovo je deo opreme koji znatno olakšava posao. Bilo da je reč o pivu dobijenog u potpunosti od zrna ili se radi o pomagalu koje će služiti da se napravi pivski čaj, od zrna specijalnog slada. Izbećićete sve one muke koje nastaju, ceđenjem sladovine kroz veliku apotekarsku gazu. O materijalu ne morate toliko brinuti, ako kupovinu vršite u nekoj od radnji specijalizovanim za prodaju opreme potrebnu za kućno pivarstvo. Dobićete torbu izrađenu od specijalnih materijala, koja je otporna na temperaturu I može se koristiti za naše potrebe.

Vaga

Slika

Neophodan deo opreme zbog premeravanja sastojaka. Kad je budete kupovali, neophodna je da ispunajva određene zahteve. Veoma mala odstupanja u premeravanju sastojaka na osnovu recepta, mogu prouzrokovati drastičnu promenu ukusa piva. Običaj je u svetu da prilikom kupovine ti sastojci budu premereni za vas od strane prodavca, ali uvek ponovo sve premerite koda dođete kući. Optimalno bi bilo da preciznost vage bude 1g, a maksimum koji može da izmeri tom preciznošću, nemora da bude veći od 5kg.

Vrenjača

Slika

Vrenjača služi da zadrži ugljen dioksid u fermentoru, ali ga opet mora I ispuštati po malo kao preventivu od eksplozije, izazvanom preterano velikom količinom uglen dioksida zadržanom unutar njega. Pored toga on preventivno štiti i sladovinu od kontaminacije neželjenim mikro organizmima, koji se nalaze u vazduhu svuda oko nas.
Postoje dve vrste jedan koji izgledom podseća na čašu I drugi koji izgleda kao uvijeno crevo sa balončićima.

Čep

Slika
Obezbeđuje dihtovanje, fermentora I vrenjače.

Slika


Pivarski areometar

Slika

Meri specifičnu gustinu tečnosti, pre I posle fermentacije. Ovo je osnovna alatka čijim očitavanjem vrednosti, kasnije možemo izračunati koliko alkohola ima u našem pivu.

Termometar

Slika

Termometar je poput hidrometra neophodna stavka u procesu kuvanja piva. Enzimiska reakcija I razni drugi hemijski procesi odvijaju se na određenim temperaturama, kvasac je naročito osetljiv na promenu temperature okoline, a osnovna podela kvasaca zasniva se upravo na osnovu raspona temperature na kojoj postiže najbolje rezultate. Zato bez dobrog I preciznog termometra, nećete spravljati dobro pivo. Postarajte se da nabavite neki. Dve osnovne forme su stakleno alkoholni I digitalni. Za digitalni je potrebno baždarenje u koliko se kao takav ne prodaje.

Slika

Crevo

Slika

Kao što se od svih materijala u delovima opreme za kućno pivarstvo zahteva da budu bezbedni po hranu, tako I od ovog dela opreme treba zahtevati isto. Obzirom da je čestio izložen visokim temperaturama I raznim hemikalijama, logično se kao materijal za izradu nameće silikon. Plastično će takođe dobro poslužiti, ali ga treba mnogo češće menjati I postoji rizik od prenošenja loših ukusa i mirisa na pivo. Služi za pretakanje sladovine, piva iz posude u posudu ili za točenje piva u flaše. Presek creva mora da bude u skladu sa sa ostalim delovima opreme radi lakšeg navlačenja, na slavinu za punjeje ili sifon koji služi u iste svrhe. Manji presek sporije pretakanje I obratno.
Naravno i ovaj deo mora biti održavan, čist i dezinfikovan. Obzirom da je najčešći uzrok kvarenja piva, poželjno ga je povremeno zameniti.

Auto sifon - Kruta cev za pretakanje

Slika

Slika

Ne spada u obavezni deo opreme, ali sam ga ja umetnuo obzirom da se kod nas, ne može doći samo do cevi koja se nalazi unutar auto sifona. Konkretno se radi o jednoj čvrstoj dugačkoj cevčici, na čijem se kraju nalazi plastični šuplji odbojnik koj drži distancu i sprečava prekomerno povlačenje taloga sa dna, dok se na zakrivljenom delu, nabacuje crevo koje odvodi tečnost do druge posude ili flaše. Obezbeđuje lakšu manipulaciju, po posudi iz koje se tečnost crpi, tako da se uz pomoć njega dobija pivo koje je znatno bistrije.Kanta za flaširanje

Slika

Oni koji se već određeno vreme bave kućnim pivarstvom, primetiće da sam sa spiska bazične opreme izbacio sekundarni fermentor. Ovoj deo opreme je razlog tome, zapravo kanta za flaširanje može poslužiti I jeste fermentor. Da li ćete je koristiti za primarnu, sekundarnu fazu fermentacije, da ili će vam služiti samo za flaširanje na vama je izbor. Ono što bi ona trebala da ima na sebi jeste slavina na čijem kraju stavljate punjač za boce, poželjna uža i dublja. Tehnikom punjeja se nećemo ovde baviti, ono što trebata da znate je da se nakon završetka fermentacije, mlado pivo pretače u ovaj deo opreme. u kome smo predhodno ubacili određenu količinu rastopljenog šećera. Ovaj deo opreme nije neophodan, u koliko već imate jednu kantu sa slavinom, ali svakako potrebno imati barem dve od ove tri gore navedene stavke, kako god ih zvali. Posebno ako je primarni fermentor demižon, kanta će vam pomoći prilikom više neophodnih radnji u pripremi za kuvanje domaćeg piva. Neke od njih mogu biti na primer, dezinfekcija flaša potapanjem, delova sitne opreme, creva, a u koliko nemate sifon za pretakanje biće veoma dobro rešenje prilikom flaširanja ( demižon ili stakleni balon nema slavinu ).

Flaše

Slika

Boce su stvar ličnog ukusa, da li će te imati one od 0.33L, ili 0.5L. Volite li ovaj ili onaj oblik flaše, nije toliko bitno. Ono što žilim da napomenem je da izbegavate plastičnu ambalažu, u koliko je to moguće. Razlog je čišćenje I održavanje takvih flaša. Flaše ne smeju biti twist-off zbog naleganja čepova. I još jedna stvar, bitna je boja istih. Zelene flaše mogu kumovati lošem ukusu piva. Pivo voli naočare za sunce, I dobro je imati one braon, što tamnije. Ali uvek je zgodno uz sebe imati makar dve od 0.33, da pokloniš kolegi majstoru. Piva sa naočarima se svi teško odričemo, biće vam lakše.

Krunski čepovi

Slika

Kruna na flašama, mogu se dezinfikovati kuvanjem ili nekim sredstvom koji smo pripremili za ostali deo opreme. Čak iako imate flaše sa patentnim zatvaračem, uvek je korisno imati ih u svom asortimanu.

Punjač boca

Slika

Nije deo opreme koji spada neophodanu stavku, ali kada jednom pomoću njega odradite flaširanje piva, postaće vam omiljeni gedžet. Veoma jeftin I praktičan, u sebi ima ventil koji se pritiskom na dno flaše podiže na gore I propušta pivo u flašu, kada primetite penu na vrhu vrlo malo pomeranje punjača boce na gore će tečnost zaustaviti unutar cevi punjača. Kada ga izvadite van boce, u njoj će ostati praznog prostora baš koliko I u komercialno punjenim flašama. Vrlo malo piva se izgubi prolije kada je on pri ruci, flaširanje postaj prava pesma.

Krunska čepilica za flaše

Slika

U koliko koristite čepove ovaj alat morate imati, postoje nekoliko varijanti. Pošto smo predstavili krunski zatvarač. Potrebna je I krunska čepilica. Za neke vrste piva, potrebno je imati flaše, koje se zatvaraju poput vina ili šampanjca. Onda vam svakako treba I ta druga varijanta.

Razni kućni pribor

Pod ovom stavkom možete smatrati sve ono što će vam posao učiniti lakšim I opuštenijim. Čaše, manji lonci, razne vrste merica, kašike, makaze, veći manji levak, cediljka …

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Na kraju, posao koji treba obaviti prilikom kuvanja I spravljanja kućnog piva. Nije nimalo lak, zato gledajte da vam taj posao ne predstavlja moru, već užitak. U tome će vam umnogome pomoći nabavka osnovne opreme. Većina predstavljenih delova opreme, kao što napisah u uvodu se može zameniti nekim drugim rešenjima, pre svega onim koji majstori u nedostatku sredstava sami izrađuju. Vreme u kojem je to bilo jedini način da do svog piva dođete, uz pomoć dovijanja na razne načine je nadam se za nama. Zato ugodite sebi, ovo je hobi koji ćete zavoleti posle svog prvog skuvanog I popijenog piva. Nemojte dozvoliti da vas od njega odbije nedostatak nečega što ceo vaš predhodni trud može upropastiti, jer je osećaj kada izneste pivo u čaši sa prelepom belom krunom, koje mami osmehe na licima vaših najdražih, fenomenalan.

Do sledećeg skuvanog posta, živeli.
#546 od Shone
09 Jul 2014 11:40
Hvala, ovakvo uređeni postovi, biće istaknuti na vrhu liste, kao lepljiva tema. U koliko neko želi da se lati posla, i ima šta da kaže, neka to i uradi.
U nastavku nam preostaje da o svemu ovome malo prodiskutujemo. Nisam se dotakao, svih stvari u želji da post ne bude predugačak. Primera radi, mislim da je jako bitno pomenuti da se pri izboru lonca mora voditi računa o tome, o visini i širini lonca. Preširok lonac, može izazvati preveliki gubitak tečnosti, zato birajte uži i dublji, naročito ako pivo kuvate pomoću gasnog brenera. Preširok lonac može smanjiti dotok vazduha do gorionika, čimeće znatno smanjiti njegovu efikasnost.
Kanta u kojoj radite dezinfekciju opreme, takođe treba da bude uža i dublja, kako bi se svi delovi opreme, poput dužih kašika za mešanje i auto sifona, mogli podjednako potopiti u dezinfekcioni rastvor.

Slobodno otvarajte teme o svakoj od ovih stavki posebno, da vidimo kako se ko snalazi ,gde se šta može naći i kakve primedbe imate na opremu koju ste već nabavili.
#563 od Djohusafet
09 Jul 2014 19:36
Odlican tekst za svakoga ko krece sa pravljenjem piva.
Moram samo da se nadovezem na detalje oko lonca.
Svaki sud za kuvanje koji je uzak je lonac, sudovi za kuvanje sa sirokom ivicama su serpe :)
#564 od SVR
09 Jul 2014 19:38
Samo svaki put se ubedacim jer procitam "BEZICNA oprem......" i pomislim ebote gde ja zivim u srednjem veku > vidi ljudi furaju bezicnu opremu a ja...?
#568 od Shone
09 Jul 2014 20:53
@Djohusafet

Svaki sud za kuvanje koji je uzak je lonac, sudovi za kuvanje sa sirokom ivicama su serpe


Sasvim ispravno, šerpe nikako nisu dobre, ja konkretno mislim na odabir lonca, jer i tu postoji problem.
Nisu svi lonci od 20 i 30L isti, recimo moj lonac od 26 ima širinu nekih lonaca od 30L.

@SVR

Ništa strašno Stole napiše kvacice, misleći na slova, a ja čitam kvasce. Mnogo čitaš forum kućno pivarstvo, pa ti se mute slova.
#1406 od Shone
27 Avg 2014 11:54
Ne znam na koju misliš, ja korisitim demižon. Ako su ove ravne u pitanju, toga kod nas nema.

Slika

Skoro se pojavila stvar, koja je po meni mnogo bolja obzirom da se može lakše čistiti ( Big Mouth Bubbler ), no pošto te stvari kod nas niko ne uvozi, a sumljam da će toga biti u skorijoj budućnosti. Demižon od 25 do 30L će ti biti sasvim dobar. Nešto slično takvom balonu sam uspeo da nađem pre par godina, mislim da je zapremina bila 20L i u njemu se transportovalo mleko, pa sam odustao jer je to mala zapremina. U koliko se odlučiš za demižon, svaki moraš dobro da pregledaš jer imaju mana u vidi balončića sa unutrašnje strane. Moj takođe ima takvih anomalija, ali do sada nisam imao nikakvih problema.

Big Mouth BubblerKo je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost